Akkoord sociale partners pas in loop april

0

Een akkoord tussen vakbonden en werkgevers is pas in de loop van april te verwachten. De Stichting van de Arbeid, hun officiële overlegorgaan, heeft dat aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laten weten. Asscher had eerder gezegd eind deze maand op een akkoord te rekenen. De minister wilde maandag niet reageren.

In een brief aan Asscher schrijft de Stichting van de Arbeid dat er sinds 15 maart officieel onderhandeld wordt. Maandag is het bestuur van de stichting opnieuw bijeengeweest om de voortgang te bespreken. ‘ Dit beraad heeft ertoe geleid dat sociale partners verwachten in de loop van april meer duidelijkheid te kunnen geven. Binnen de stichting wordt in een stevig tempo doorgewerkt op de verschillende thema’ s’ , staat in de brief.

Kabinet

Asscher heeft eerder gezegd dat als de datum van 31 maart niet gehaald wordt, er sprake is van ‘ een nieuw feit’ . Het kabinet zal zich dan volgende week vrijdag beraden. Waarschijnlijk stuurt het een aantal omstreden bezuinigingsplannen naar de Tweede Kamer. Die hield het tot dusver op zak om het sociaal overleg niet te frustreren.

Geschilpunten

Bronnen bij vakbonden en werkgevers zeggen dat de onderhandelingen tussen de twee partijen moeizaam verlopen door de inhoudelijke tegenstellingen. Ze denken dat er niet vóór half april een akkoord ligt. Belangrijke geschilpunten zijn de verkorting van de WW-duur en de versoepeling van het ontslagrecht die in het regeerakkoord zijn aangekondigd. De bonden zijn hier mordicus tegen. De werkgevers willen onder meer af van de verplichting die het kabinet bedrijven wil opleggen om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Het kabinet staat open voor alternatieven, als die maar hetzelfde bezuinigingsbedrag opleveren.

Draagvlak

Voor het kabinet betekent het uitstel een lelijke tegenvaller. Het is er sterk op gebrand een sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en bonden, zodat het meer draagvlak krijgt voor zijn plannen. Dat is nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid heeft. Haast is geboden omdat het kabinet voor 1 mei zijn ontwerpbegroting voor volgend jaar naar Brussel moet sturen. D66 wil snel een debat met premier Mark Rutte en Asscher over de ontstane situatie.

UPDATE:

Kabinet geeft sociale partners meer tijd

Het kabinet geeft werkgevers en vakbonden nog enkele weken de tijd om tot een akkoord te komen over maatregelen om de economische crisis te bestrijden. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Volgens Rutte is er voldoende vertrouwen dat het beraad van de sociale partners tot resultaat zal leiden. Hij noemde geen nieuwe einddatum, omdat hij ervan overtuigd is dat de sociale partners zo veel mogelijk tempo maken.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.