Aftopping ontslagvergoeding op de lange baan

2

De Tweede Kamer heeft besloten het het plan om ontslagvergoedingen bij inkomens vanaf 75.000 euro te maximeren tot één jaarsalaris controversieel te verklaren en niet meer te behandelen.

Alleen D66 had in de Kamer nog willen praten over het plan, dat is gebasseerd op een akkoord van werkgevers en vakbonden om hun ruzie over versoepeling van het ontslagrecht te beslechten.

Maar PvdA-Kamerlid Roos Vermeij is blij dat het plan van de baan is, omdat iedereen volgens haar betwijfelde of het wel een verbetering was ten opzichte van de huidige praktijk. Zowel voormalig coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, PVV en GroenLinks hebben van begin af aan geprobeerd het wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dat het akkoord van sociale partners moest verankeren, tegen te houden. Donner klaagde eerder dit jaar dat het akkoord alweer dateerde van in 2008.

Werkgevers hoopten met het aftoppen van ontslagvergoedingen bij inkomens vanaf 75.000 euro de ontslagkosten te drukken. Vakbonden zijn indertijd akkoord gegaan, omdat niet wordt getornd aan de ontslagbescherming van lagere en middeninkomens. Maar de Raad van State waarschuwde voor onrechtvaardige verschillen tussen mensen die net boven of onder de grens verdienen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. “Links lullen, recht vullen” noemen ze dit in de volksmond volgens mij.

  2. Cristian Diaz op

    Op deze wetsvoorstel was er ook een amendement ingediend door CDA kamerlid Eddy van Hijum betreffende de rol die scholing zou moeten spelen bij het berekenen van een ontslagvergoeding door de kantonrechter. Als dit wetsvoorstel nooit een wet zal worden, wat zal er gebeuren met dit amendement van Eddy van Hijum?

    Ik schrijf namelijk een scriptie hierover. Kan iemand me hiermee helpen?

    Bij voorbaat dank,
    Cristian