Afgestudeerde technici grote kans op baan

0

Er is goed nieuws voor de afgestudeerde technici onder ons. De kans op een baan wordt namelijk binnen deze sector steeds groter door het groeiende aantal vacatures, met name op HBO- en WO niveau, blijkt uit onderzoek van het UWV.

Groeiende aantallen

In het eerste en tweede kwartaal van 2015 is er een sterke groei in vacatures te zien in de technische sector. Er zijn alleen al 14.500 vacatures voor informatica beroepen bij gekomen. Het gaat hier met name om laag- en middelbaar niveau. Ook het aantal studenten stijgt. Het gevolg hiervan is een toename in het aantal technische scholen in Nederland. De verwachte instroom voor aankomend jaar ligt op  273.000 studenten. Bijna twee derde van de technici is momenteel werkzaam op laag- tot middelbaar niveau.

Economische crisis voorbij

De technische sector heeft tussen 2011 en 2013 een moeilijke periode gekend door de economische crisis. Het aantal vacatures nam drastisch af. Nu de economie vanaf 2014 weer aantrekt hebben HBO- en WO afgestudeerden een gunstige arbeidspositie. Er bestaat wel een verschil tussen de verschillende opleidingen. Met name op WO-niveau bestaan de beste kansen in de volgende sectoren: werktuigbouw/metaal, constructie en elektrotechniek.

UWV

Ondanks dat het aantal vacatures weer opkrabbelt, staan er bij het UWV nog steeds 50.000 werkzoekende in de technische sector geregistreerd. Hiervoor probeert het UWV extra scholing aan te bieden in de hoop de moeilijk vervulbare vacatures in te kunnen vullen.

 

Bron: UWV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.