Acties in openbaar vervoer twee weken opgeschort

0

De vervoersbedrijven HTM, RET en GVB hebben positief gereageerd op het besluit van de vakbonden om de voor december aangekondigde acties in het openbaar vervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam met twee weken op te schorten.

Het gratis reizen op 5 december en de 24 uursstaking in de week van 12 december zijn hiermee van de baan.

Vakbond Abvakabo FNV heeft woensdag besloten te wachten met de acties in het openbaar vervoer in de steden na intensieve gesprekken met de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD). De wethouder en de vakbond hebben volgens vakbondsbestuurder Eric Vermeulen een gedeeld belang: ,,Wiebes strijdt voor zo veel mogelijk openbaar vervoer in zijn stad. Wij strijden voor zo veel mogelijk werkgelegenheid voor de medewerkers van het GVB”.

Wiebes wil de miljoenenbezuinigingen op het Amsterdamse openbaar vervoer opvangen door de tarieven aan te passen en het lijnennetwerk in Amsterdam slimmer in te richten voor het budget dat overblijft. Vermeulen wil Wiebes de kans geven zijn alternatieve plan voor een efficiënter ov verder uit te werken. Zelf reageerde Wiebes verheugd op het besluit van de vakbonden. Hij is blij dat de bonden vertrouwen hebben in zijn plan dat hij in december wil presenteren, zei zijn woordvoerster. Overigens werkt hij wel mee aan de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in Amsterdam aan te besteden. Deze aanbesteding vindt in 2013 plaats.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is voorzichtig optimistisch.,,We zijn aan de ene kant verheugd over de opschorting, maar dat betekent ook dat het slechts uitstel is. Er wordt alsnog gestaakt en daar zijn we uiteraard niet blij mee, omdat dit werknemers belet om naar hun werk te gaan”, reageerde een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET reageerde verheugd. ,,Gelukkig zijn de reizigers en de RET nu niet meer de dupe van deze staking. We hebben begrip voor acties, maar waren het niet eens met de vorm van actievoeren”, aldus de RET-woordvoerder.

De stadsregio Rotterdam noemde het afblazen van de ov-acties ,,goed nieuws”. ,,De acties zouden schade toebrengen aan het belang van de reizigers”, liet een zegsman van de stadsregio Rotterdam weten.

De bonden voerden al vijf keer eerder dit jaar actie in de grote steden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.