‘Acties FNV bij AH te gek voor woorden’

0

De acties van FNV Bondgenoten bij de distributiecentra van Albert Heijn zijn te gek voor woorden en buiten alle proporties. Dat zegt supermarktdeskundige Paul Moers woensdag in reactie op de aanhoudende stakingen.

,,Ik heb niets tegen vakbonden, maar FNV moet wakker worden. We zitten in een crisis die serieuzer is dan ooit tevoren, het raakt alles en iedereen”, stelt Moers, die zelf vroeger een managementfunctie heeft bekleed bij Albert Heijn.

Een beperkt aantal distributiemedewerkers van Albert Heijn verzet zich, onder leiding van de FNV, al dagen tegen de onzekerheid en grote werkdruk voor de werknemers van de supermarktketen. ,,Maar ken jij een bedrijf waar de werkdruk niet hoog is? Albert Heijn is nog een van de weinige gezonde bedrijven in Nederland en dat proberen ze nu kapot te maken”, vervolgt de retailexpert.

Veel medewerkers van het supermarktbedrijf balen volgens Moers als een stekker van de stakingen. ,,Het aantal volgers bij FNV is zeer beperkt; ik verwacht ook niet dat klanten hier last van gaan krijgen in de supermarkt”.

Hij stelt dat er vorige week een mooie nieuwe cao is afgesloten tussen Albert Heijn en de vakbond CNV. De cao voorziet in een loonsverhoging van 3,5 procent over 2 jaar en verder onder meer in een werkgelegenheidsgarantie voor de vaste krachten. ,,Kijk eens in de bouwsector en bij banken, daar vliegen er duizenden mensen uit”, aldus Moers. ,,Mijn advies aan Albert Heijn is: hou je poot stijf.”

Volgens Michiel Wallaard, bestuurder bij CNV Dienstenbond, verdienen de distributiemedewerkers van Albert Heijn meer dan de collega’s bij distributiecentra van de concurrenten. ,,Die van Albert Heijn geldt als de duurste in de supermarktwereld”, stelt Wallaard. Als voorbeeld geeft hij een gemiddelde magazijnmedewerker die al langere tijd in dienst is. ,,Die heeft een maandsalaris van 2605 euro bruto, dat is goed betaald. Maar ook de uitzendkrachten ontvangen geen overdreven laag salaris. Een vetpot is het ook niet”, weet de CNV-bestuurder.

FNV-campagneleider Ron Meyer noemt de beweringen van Moers en Wallaard ,,gelul”. ,,Albert Heijn maakt enorme winsten, ze keren heel veel dividend uit aan de aandeelhouders en enorme bonussen aan de top. Het is gewoon niet nodig om zoveel mensen in onzekerheid te houden”, zegt Meyer. Het grootste bezwaar van FNV is dat Albert Heijn steeds meer vaste medewerkers vervangt door uitzendkrachten, die geen enkel perspectief wordt geboden. ,,Wij gaan gewoon door met staken en we blijven ze verrassen met nieuwe acties”, belooft de vakbondsman.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.