‘Acties ambtenaren ongepast in crisistijd’

3

Voor het eerst sinds lange tijd worden provincies met protestacties van hun werknemers geconfronteerd. Vrijdag houden ambtenaren op het provinciehuis in Middelburg een werkonderbreking om voor hogere lonen te pleiten.

Gedeputeerde Tanja Klip van de provincie Drenthe vindt de actie ongepast. Klip is de voorzitter van de delegatie die namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) met de vakbonden van de ambtenaren onderhandelt over de nieuwe cao. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgever zet in op de nullijn.

,,We moeten pas op de plaats maken. De provincies moeten honderden miljoenen korten.” Volgens de VVD-gedeputeerde is het bevriezen van de lonen de juiste manier om te bezuinigen. Daarmee wordt voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen.

De werkonderbreking in Middelburg is een opmaat naar meer acties, niet alleen door ambtenaren van de provincie: ook gemeenteambtenaren laten de komende weken van zich horen. Zij hebben een andere cao dan hun collega’s bij de provincie, maar ook hun werkgever komt niet tegemoet aan de looneisen van de vakbond. Het meest in het oog springend zijn de stiptheidsacties van de vuilnisophalers. Zij houden zich weliswaar precies aan hun taak, maar laten bijvoorbeeld het zwerfvuil staan.

Gemeenteambtenaren hebben de laatste jaren wel vaker hun werk neergelegd om voor een betere cao te demonstreren. Bij provincieambtenaren ligt dat anders. Volgens een woordvoerder van vakbond CNV Publieke Zaak was dat voor het laatst in de jaren tachtig. Toen vielen ambtenaren van zowel het Rijk, de gemeente en de provincie nog onder dezelfde cao .

Het bevriezen van de lonen is in overeenstemming met het beleid van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Vanwege de slechte economische situatie riep zij afgelopen najaar werkgevers in alle overheidssectoren op om de nullijn aan te houden.

Zelfs een inflatiecorrectie of een prijscompensatie is wat Klip betreft niet aan de orde. ,,We hebben wel een eenmalige loonsverhoging van 400 euro voorgesteld, maar daarmee gingen de bonden niet akkoord.” Klip verwacht dat zij na de acties gewoon weer rond de tafel kan met de ambtenarenbonden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Acties ambtenaren niet gepast?
    Hoe durven ze.
    Wel belastingen, accijnzen, heffingen, waterschapslasten, ozb, leges, en andere retributies verhogen. Provincie en gemeente, zorg eerst dat je deze kosten in de hand houdt alvorens er zo’n ongefundeerde mening op na te houden. Schaf eerder de onzinnige provincies met zijn besturen af moet je zien hoe je daarop kan bezuinigen!

  2. Trudie Willemsen op

    Het koppelen van verhoging van belastingen aan lonen kan toch niet een reden zijn. Als we de NL economie breder bezien en geconstateerd wordt dat vooral de ZZP’ers de recessie moeten betalen, vind ik het ontoelaatbaar dat de ambtenaren denken een loonsverhoging te kunnen claimen. Zeker gezien het feit dat ze betaald worden door gegund geld, mede verdiend door diezelfde zzp’ers.

  3. Ik ben een ambtenaar en sinds juni 2008 geen verhoging meer gehad, maar wel hogere uitgaven (zoals iedereen). Hopelijk komt er wel een kleine loonsverhoging, want rondkomen wordt steeds moeilijker…