Actieplan voor werkloze 55-plussers

1

De werkloosheid onder ouderen neemt nog steeds toe. Tijd voor een actieplan om 55-plussers aan het werk te helpen.

Sociale partners, UWV, gemeenten, re-integratie- en uitzendbranche gaan samenwerken om duizenden 55-plussers aan het werk te helpen. De inzet is de komende twee jaar 22.500 werkloze 55-plussers een baan te bezorgen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de 67 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor de aanpak van de ouderenwerkloosheid. Van deze 67 miljoen euro is 39 miljoen euro bedoeld om netwerkbijeenkomsten en inspiratiedagen voor oudere werklozen te organiseren en gaat  28 miljoen euro naar scholingsvouchers en plaatsingsbonussen.

De afspraken zijn vastgelegd in het Actieplan 55PlusWerk, dat woensdag in Amsterdam in het bijzijn van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gepresenteerd.

Onderdeel van de plannen is dat alle 55-plussers met een WW-uitkering een training krijgen aangeboden. In de training leren de werkzoekenden hun netwerk optimaal te benutten en wordt er geschaafd aan hun sollicitatie- en presentatievaardigheden.

Verder komen intermediairs die erin slagen voor een oudere werkzoekende bij een bedrijf of instelling een dienstverband te regelen van een jaar of langer, in aanmerking voor een beloning. Die kan oplopen tot maximaal 1500 euro.

Werkzoekende 55-plussers kunnen ook een bijdrage van maximaal 750 euro krijgen voor scholing (scholingsvouchers) die de kans op een baan vergroot.

Het aantal werkloosheidsuitkeringen aan 55-plussers liep het afgelopen jaar op met 23.000 tot 102.000. 55-plussers met een WW-uitkering zijn gemiddeld 16 maanden zonder werk, bijna drie keer zo lang als werkzoekenden onder de 55.

ANP / Rijksoverheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Nicole Lempsink op

    Dag En wanneer je geen ww uitkering ontvangt als 55 plusser Maar wel werkzoekende bent en overal buiten valt?/