‘Accepteer geen faillissement ziekenhuis’

3

De politiek mag geen faillissementen van ziekenhuizen accepteren. Dat zeiden de voorzitters van CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV vrijdag tijdens een bijeenkomst bij het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat ging in juni failliet en werd daarna overgenomen door drie ziekenhuizen in de buurt.

‘ Er zijn meer kleine ziekenhuizen die het niet zo goed doen. Het zou zo nog eens kunnen gebeuren dat er eentje failliet gaat’ , aldus Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk.

Kortlopende contracten
Bij het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd al het personeel ontslagen. Een deel van hen heeft inmiddels een nieuw, kortlopend contract gekregen. ‘ Ik sprak vandaag mensen die 29 of 14 jaar in het ziekenhuis gewerkt hebben. Die kregen een nieuw contract voor 3 maanden of een half jaar. Met een proeftijd van een maand. Alsof je na al die jaren nog moet bewijzen dat je goed bent in je werk’ , zei Van Brenk vrijdag. ‘ En dan ook nog met een lagere inschaling, dus ze gingen er financieel op achteruit.’

Fusiegarantie
Financiers moeten ervoor zorgen dat een ziekenhuis overgenomen wordt vóórdat het failliet gaat, vinden de bonden. Als dat gebeurt, is er sprake van een fusiegarantie. Dat wil zeggen dat het personeel zijn baan behoudt. Als een ziekenhuis eerst failliet gaat, wordt iedereen ontslagen.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Je post is zo interessant en informatief. Ik kreeg veel nuttige en belangrijke informatie <a href=’http://vienne.co/vi-cam-tay’ >vi cam tay</a>. Dankuwel.

  2. Ik ben het helemaal eens met dat dit soort constructies niet zouden mogen. Mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor hun werkgever op deze wijze aan de kant zetten. Het ziekenhuis gaat toch door? Dan mét dit personeel en eventueel een gewone reorganisatie, sociaal plan en rechten voor deze mensen. Schandalig dat iemand met zoveel ervaring in hetzelfde ziekenhuis terug moet keren met een zeer tijdelijk contractje en ook nog eens een proeftijd. En maar piepen dat het imago van de zorg zo slecht is en er geen mensen willen werken. Eerst naar jezelf als werkgever kijken en dan eerlijk handelen.