Abvakabo wijst voorstel zorgakkoord af

0

Vakbond Abvakabo FNV wijst het voorstel waarmee staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de bezuinigingen in de thuiszorg wil verzachten, af. Dat heeft de bond woensdag laten weten.

Abvakabo mist de politieke wil bij het kabinet om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. Het kabinet wees volgens de bond het ultieme voorstel af om personeel in de zorg een deel van de loonruimte te laten inleveren om zo te voorkomen dat 100.000 banen in de thuiszorg verloren zouden gaan.

Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan Abvakabo FNV in deze tijd met historisch veel werklozen niet verantwoorden dat daar met steun van de vakbond nog tienduizenden uit de zorg zouden bijkomen. Ook het laatste voorstel van Van Rijn waarin hij hooguit 30.000 banen zag verdwijnen, leidde er volgens Van Brenk toe dat nog steeds zo’n 50.000 medewerkers zonder werk zouden raken, aangezien in de thuiszorg veel mensen op kleine contractjes werken.

Daarbij zit het Abvakabo niet lekker dat een akkoord over bezuinigingen en hervormingen in de zorg geen garantie biedt dat er in augustus niet alsnog wordt besloten het personeel in de zorg op een nullijn te zetten. Het zorgakkoord wordt met dit pakket voor meer dan de helft betaald met geld van werknemers en geld voor de zorg, meent de vakbond.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.