Abvakabo vindt pensioenakkoord onvoldoende

0

Het bondsbestuur van Abvakabo FNV vindt het pensioenakkoord op dit moment onvoldoende.

Voorzitter Edith Snoey spreekt van een ‘nee, tenzij’, zo maakte Abvakabo dinsdag bekend. Abvakabo roept FNV en de overige bonden op het overleg met de werkgevers en het kabinet te heropenen.

Te eenzijdig 
Volgens het bondsbestuur worden de risico’s te eenzijdig bij de werknemers gelegd. Snoey vindt dat werkgevers medeverantwoordelijk moeten blijven voor de gevolgen van de problemen op de financiële markten.

Onacceptabel
Ook vindt Abvakabo het onacceptabel dat mensen met zware beroepen en de lagere inkomens er als gevolg van dit akkoord op achteruitgaan. Als iemand vanaf 2020 op 65-jarige leeftijd gebruik wil maken van de AOW, moet dat gelijk blijven aan het huidige niveau. Snoey meent dat op basis van de huidige berekeningen dat onvoldoende gewaarborgd blijft.

 
FNV Bondgenoten
Het bestuur vergaderde sinds dinsdagochtend over het akkoord waarover werkgevers, kabinet en de vakcentrales FNV, CNV en MHP begin deze maand overeenstemming bereikten. Het voorziet onder meer in verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 in 2020. Vakcentrale FNV zei in een reactie na te denken over de consequenties van de opstelling van Abvakabo. FNV Bondgenoten wees het pensioenakkoord eerder al af. De grootste bond van de FNV heeft ongeveer dezelfde bezwaren als de Abvakabo en kwam met een eigen pensioenplan. FNV Bouw wacht nog op de uitkomst van berekeningen die laten zien hoe de AOW-plannen in het akkoord uitpakken.

Bouwbond 
Maandag riep de bouwbond minister Henk Kamp van Sociale Zaken op exact aan te geven weten waar AOW’ers straks op kunnen rekenen. Voorzitter John Kerstens wil op zo kort mogelijke termijn van de bewindsman weten of bouwvakkers die er straks voor kiezen toch op hun 65e te stoppen met werken, nog fatsoenlijk kunnen rondkomen. Dat is voor de bond cruciaal voor een positief oordeel over het pensioenakkoord, aldus FNV Bouw.

 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.