Abvakabo nog niet achter sociaal akkoord

0

Abvakabo zegt nog geen ja tegen het sociaal akkoord. De FNV-bond beoordeelt pas zaterdag of de gemaakte afspraken over thuiszorg, sociale werkvoorziening en pensioenen voldoende zijn om te kunnen instemmen.

Voorzitter Corrie van Brenk heeft dat dinsdag laten weten. Ze riep het kabinet ook op om voor zaterdag een oplossing te vinden voor de dreigende 100.000 ontslagen in de thuiszorg.

De Federatieraad van de FNV, waarin alle bonden zijn vertegenwoordigd, beslist zaterdag over het sociaal akkoord. Het ledenparlement van de vakcentrale stemde afgelopen zaterdag al met ruimte meerderheid voor het akkoord.

De leden van Abvakabo hebben dinsdag wel massaal ja gezegd tegen de overgang naar de nieuwe FNV in Beweging. Volgende maand ondergaat de vakcentrale een grootscheepse reorganisatie. Die was nodig nadat de FNV vorig jaar bijna uit elkaar was gevallen na geruzie over het pensioenakkoord met kabinet en werkgevers. In de nieuwe opzet moeten de leden meer te zeggen krijgen en wordt de macht van de afzonderlijke bonden ingeperkt.

Van Brenk heeft zich al opgeworpen als kandidaat-voorzitter voor de nieuwe FNV. Ingewijden verwachten dat de huidige voorzitter Ton Heerts zich binnenkort ook kandidaat stelt.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.