Abvakabo legt zich neer bij FNV-beleid AOW

1

De Abvakabo legt zich neer bij de strategie van de FNV met betrekking tot de AOW. Dat heeft het bondsbestuur van de bond dinsdag besloten.

Abvakabo was binnen de vakcentrale de enige bond die wilde dat de FNV zich louter zou richten op verzet tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. De bondsraad (parlement) van Abvakabo had vrijdag nog uitgesproken dat de AOW-leeftijd 65 jaar moest blijven en dat daarvoor acties moesten worden gevoerd. Maar Abvakabo kreeg voor dat standpunt geen steun van de andere FNV-bonden.

Dinsdag besloot het bondsbestuur zich te committeren aan het FNV-beleid. De vakcentrale is voor een flexibele AOW-leeftijd, waarbij werknemers ervoor kunnen kiezen ergens tussen hun 65e en 67e jaar op te houden met werken, met behoud van volledige AOW. In haar verzet tegen de kabinetsplannen richt de FNV zich met name op het repareren van de schade die de kabinetsplannen hebben voor mensen met een laag inkomen of een zwaar beroep. Zo wil de vakcentrale zich ervoor inzetten dat mensen met veel dienstjaren of onder een bepaalde inkomensgrens nog steeds met 65 jaar van een volledige AOW-uitkering kunnen genieten. Wie meer dan die nog vast te stellen grens verdient, wordt wel gekort op de AOW-uitkering als hij voor het 67e jaar stopt.

Abvakabo blijft moeite houden met de koppeling tussen inkomen en AOW.

Zie ook: Ministerie van Financiën >>

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Corien de Kloe op

    Als kaderlid van Abvakabo-FNV heb ik dicht bij de discussie gezeten. Veel te zeggen voor een flexibele AOW. Probleem bij het vaststellen van het aantal dienstjaren is echter dat die niet centraal zijn geregistreerd. Alleen wie ZELF kan aantonen minimaal 40 jaar gewerkt te hebben, zou dan voor de eerdere AOW in aanmerking komen. Niet 40 jaar lang alle papieren bewaard? Pech! Met de inkomensgrens is het ook lastig, want de bond heeft nog niet vastgesteld hoe dat berekend zou moeten worden. Moet iemand dan in de maand voor hij 65 wordt aan de inkomenseis voldoen? Of gemiddeld over de laatste paar jaar? De sympathieke gedachtengang lijkt mij dan ook praktisch moeilijk uitvoerbaar.