Abvakabo: 4000 UWV’ers op straat

2

Vakbond Abvakabo FNV vreest dat door de bezuinigingen op uitkeringsinstantie UWV op z’n minst vierduizend mensen op straat komen te staan, wat neerkomt op ongeveer een vijfde van het personeelsbestand.

,,Het UWV lijkt steeds meer op een sterfhuisconstructie’’, zei onderhandelaar Sander Wesdorp van Abvakabo maandag.

UWV-voorzitter Joop Linthorst zei eerder deze maand al dat de overheidsbezuinigingen flink ingrijpen in zijn organisatie. Hij voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 zo’n 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat komt neer op een bezuiniging van 30 tot 40 procent. Linthorst is bang dat hierdoor de helft tot twee derde van de UWV-vestigingen moet sluiten.

De vakbond heeft alle bezuinigingsscenario’s tegen het licht gehouden. In het ergste geval, dus als het UWV het hele bezuinigingsbedrag op het personeel afwentelt, moeten er achtduizend tot negenduizend man vertrekken. ,,Waarschijnlijk kan er nog wel op andere posten bezuinigd worden, of wordt het bedrag lager’’, aldus Wesdorp.

Abvakabo ziet in dat bij de bezuinigingen die het kabinet-Rutte wil doorvoeren, het UWV niet de dans kan ontspringen. Maar wat nu op tafel ligt vindt Abvakabo buitensporig. ,,De politiek moet ook eens rust scheppen’’, zei Wesdorp. ,,Laat het UWV eens doen waar het goed in is.’’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. waar moeten de mensen naar toe die een steuntje in de rug nodig hebben?
    De caseload van de overgebleven UWVers zal zo hoog worden dat maatwerk moeilijk zal zijn.
    De uwvers die eruit zouden moeten komen die als client bij hun collega ?

  2. Eerst eens rigoureus bezuinigen op de exorbitante panden met marmeren en weng? bekleding en inrichting… Dan snoeien in de overhead. Vervolgens een puik stuk automatisering er in en het uitvoerend personeel opleiden in prestatie. Daadkracht en doelbewust werken. Wij hebben er als analist-bedrijfskundigen regelmatig rondgekeken… en zijn ons rotgeschrokken!!!