ABU verwacht fors meer buitenlands personeel

0

Het aantal buitenlanders dat in Nederland komt werken neemt de komende jaren sterk toe. Nu zijn het er circa 200.000, in 2015 is dat naar verwachting opgelopen tot 300.000.

Dat blijkt uit onderzoek onder leden van uitzendkoepel ABU die buitenlands personeel bemiddelen.

De overgrote meerderheid van de buitenlandse werknemers (79 procent) komt nog steeds uit Polen. Maar hun aandeel is wel gedaald, want in 2010 was het nog 91 procent. Inmiddels komen er wat meer Tsjechen, Letten en Slowaken.

Ondanks de hoge werkloosheid in landen als Spanje en Griekenland, komen er daarvandaan maar weinig mensen naar Nederland om hier te werken, is de ervaring van de ABU-leden. Via hen komen ruim 48.000 arbeidsmigranten uit diverse landen naar Nederland. Vooral in de metaal en de voedingsindustrie verwachten zij meer vraag naar meer buitenlands personeel.

Gemiddeld blijven de buitenlandse werknemers 14 maanden in Nederland, een stuk langer dan in 2010, toen het nog 9 maanden was. Ongeveer twee derde wordt gehuisvest door of via de uitzendorganisatie. De anderen zorgen zelf voor onderdak. De uitzendkoepel pleit voor meer tijdelijke woonruimte voor de groeiende groep buitenlandse werknemers.

De ABU biedt de uitkomsten van het onderzoek vrijdag aan CDA-Kamerlid Ger Koopmans aan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.