‘Aarbeientelers plegen fraude’

3

FNV Bondgenoten heeft bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) melding gemaakt van fraude door aardbeientelers in West-Brabant.

De vakbond heeft informatie dat ongeveer tien bedrijven Poolse werknemers onderbetalen maar ook een zorgtoeslag en belastingteruggave opstrijken zonder dat de buitenlandse seizoensarbeiders het weten. Dit heeft bestuurder Wim Baltussen van FNV Bondgenoten vandaag gezegd.
 
Extra controles
De Arbeidsinspectie kondigde maandag nog extra controles aan bij tuinders in Brabant. De inspectiedienst is vooral benieuwd of de boeren stiekem werken met Roemeense en Bulgaarse seizoensarbeiders, voor wie ze geen werkvergunning meer krijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Niet alleen telers maken er misbruik van ook uitzend en detacheringsbureaus grijpen deze kans om er beter aan te worden.
  Het is zelfs zo dat ze een colectiefe verzekering hebben en ?de maandelijks kosten bij de krachten inhouden, de helft of meer van de ?krachten word of zijn helemaal niet aangemeld.
  Tel uit je winst.

 2. Arbeidsinspectie doe je ogen eens open en ga kijken bij meerdere branches. Overal gebeuren deze of andere praktijken die net wel of net niet in het grijze gebied vallen. Eerlijke concurentie is reeds ver te zoeken. Gebruik en vertaal de wet waartoe hij bedoelt is en verlaat dit grijze gebied.
  Of slapen jullie gewoon verder……

 3. Lik op stuk op

  Kan de consumentenprijs van de aarbeien ook omlaag. Zo profiteert niet alleen de teler er van maar ook de rest van fruitetend Nederland. Nu even zonder dollen. Deze telers moeten maar eens flink worden aangepakt inclusief aanverwante bemiddelingsbureau’s. Kennelijk wil men nog steeds over de rug van (hardwerkende) Polen zich zelf verrijken. De arbeidsinspectie dient derhalve de controles te intensiveren.