Aantal vormgevers groeit bovengemiddeld

0

Vormgeving heeft in het afgelopen decennium een sterke groei doorgemaakt in Nederland. Per jaar groeit de branche met 4,3 procent. Het aantal vormgevers nam toe van 46.000 tot 62.000.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het Nederlands Instituut voor Design en Mode Premsela.

De groei is groter dan die van het aantal banen van de Nederlandse economie (1,8 procent). ,,Het belang van vormgeving voor de Nederlandse economie is in belangrijke mate toegenomen’’, aldus TNO. Reden voor de groei van vormgeving is de individualisering, schrijft TNO. ,,Consumenten willen zich meer onderscheiden en identificeren met unieke, hoogwaardige producten.’’

De grootste toename is te vinden bij ICT-bedrijven die contentvormgevers nodig hebben voor internet, mobiel en bijvoorbeeld de iPad.

Grote reclamebedrijven, uitgeverijen en drukkerijen verliezen terrein aan kleine nieuwkomers. De rol van vormgeving in de export blijf beperkt.

Het onderzoek is dinsdagochtend aangeboden aan wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam, de regio die nog steeds veruit de meeste vormgevers (bijna 10.000) telt. Utrecht, Rotterdam en Den Haag volgen. Het onderzoek bevestigt dat de zelfbenoemde designhoofdstad Eindhoven niet uitsteekt boven de andere grote steden. Eindhoven komt met 3200 vormgevers op plaats vijf.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.