Aantal topvrouwen bij rijksoverheid stagneert

0

Een op de vier topmanagers (26 procent) bij de rijksoverheid is vrouw en dat percentage is ongeveer even groot als 3 jaar geleden.

Aanvankelijk steeg het aantal vrouwen aan de top van het openbaar bestuur, maar die opmars is na 2009 gestagneerd. Dat meldt de Volkskrant maandag.

Uit een inventarisatie van de krant blijkt verder dat het aantal vrouwelijke burgemeesters al 10 jaar hetzelfde is: niet meer dan een op de vijf burgemeesters in Nederland is vrouw. Het aandeel vrouwen met topfuncties bij provincies daalde zelfs, van 28 procent in 2009 naar 23 procent en is daarmee terug op het niveau van 2007.

Niet alleen het aandeel van vrouwelijke managers bij de rijksoverheid stagneert, maar ook onder diplomaten en korpschefs van politie. Vorige week werd bekend dat het aantal vrouwen in hoge functies in het bedrijfsleven juist langzaam toeneemt.

Oud-minister Guusje ter Horst begrijpt wel waarom er geen groei meer is in het openbaar bestuur. ,,Er is een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen en dat moet je actief doorbreken, tegen alle weerstanden in en jaren achtereen”, zegt ze in de krant. ,,Zonder diversiteitbeleid geen groei.” Vijf jaar geleden maakte Ter Horst (PvdA) een meer gevarieerde samenstelling van het overheidspersoneel prioriteit van haar beleid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.