‘Aanpak arbeidsmarkt duldt geen uitstel’

2

De aanpak van problemen op de arbeidsmarkt met de economische crisis ‘duldt geen uitstel’.

Dat vindt demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Begin maart wil de minister nog een brief aan de Tweede Kamer sturen over hoe het verder moet met het arbeidsmarktbeleid. Daarin zal volgens hem de nadruk komen te liggen op het verbeteren van de mobiliteit. Overtollig geworden werknemers moeten beter doorstromen naar ander werk en kunnen overstappen naar bedrijven en sectoren, zoals de zorg, waar de komende tijd wel meer vraag naar personeel is.

Dat maakte de CDA-bewindsman dinsdag duidelijk na een werkbezoek in het Overijsselse Hardenberg. Hij was bij een door werkgevers opgezet transfercentrum ‘de Noaber’, waar ontslagen personeel (tijdelijk) wordt bemiddeld naar ander werk in de regio en/of wordt bijgeschoold. Het project in Hardenberg spreekt Donner ‘bijzonder aan’. Daarom laat hij zijn ambtenaren onderzoeken in hoeverre dit soort initiatieven binnen de huidige WW-regels opgezet kan worden. Zo’n onderzoek ‘hoeft ook niet te wachten op een nieuw kabinet’, stelde de minister.

Niet wachten

Donner wees erop dat de Tweede Kamerverkiezingen na de val van het kabinet Balkenende IV op 9 juni zijn. ‘Dan volgt er nog een formatieperiode van een nieuw kabinet. Voor je het weet zijn we een half jaar verder en daar kunnen we niet op wachten.’

Het initiatief in Hardenberg is bedoeld als crisismaatregel. Overtollige personeel komt in dienst bij het transfercentrum om zijn kennis en werkervaring op peil te houden. Het idee daarachter is dat de vakkrachten een band behouden met de oude baas, zodat ze kunnen terugkeren, zodra de markt weer aantrekt. Het liefst zouden de werkgevers en vakbonden zien dat de werklozen in dienst van het transfercentrum ook gewoon WW ontvangen en dat die wordt verrekend, zodra ze aan de slag komen. Daarvoor moet volgens Donner de wet worden aangepast, want voor een WW-uitkering moet een werknemer wel ontslagen zijn.

Het transfercentrum is volgens Donner niet alleen als crisismaatregel interessant. Als dit sneller werkt dan de huidige arbeidsbemiddeling, zouden werkgevers misschien meer verantwoordelijkheid moeten krijgen voor de WW. Daarvoor gaan ook al stemmen op in de Tweede Kamer bij CDA en PvdA.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Cock Noordeloos op

    Dit zou een belangrijk nationaal besluit kunnen zijn. Ontslagen personeel (zoals mijzelf) zou zeer gebaat zijn met bemiddeling naar ander werk in de regio De minister heeft hier een goed punt. Momenteel wordt er heel veel werk gemaakt van collectieve reorganisaties met gouden handdrukken etc, maar reintegratie is veel belangrijker.

  2. Dave Stoeten op

    Ik ben zeer benieuwd hoe dit handen en voeten krijgt/heeft gekregen. Volgens mij ligt hier een (enorme) uitdaging en een mooie kans om de juist (tehnische) vakmensen te behouden in een sector, maar (tijdelijk) in te zetten in een aanpalende branche (of functie) waar nog wel vraag is.