Aannemersfederatie wil mkb-cao in bouw

0

De Aannemersfederatie Nederland (AFNL) wil in de bouw een eigen cao voor middelgrote en kleine ondernemingen.

Gesprekken met grote broer Bouwend Nederland over samenwerking bij de cao-onderhandelingen zijn stukgelopen. Daarom kiest de federatie nu een eigen koers en zet in op een mkb-cao in de bouw en aanpalende sectoren.

,,Bouwend Nederland zag voor de AFNL alleen een rol als bijwagen ”, aldus voorzitter Henk Klein-Poelhuis van de AFNL. Dat accepteert de federatie niet meer. Ook bij de huidige cao stond de federatie van zestien brancheorganisaties die samen 1800 bedrijven met 40.000 werknemers vertegenwoordigen, buitenspel. De belangen van het midden- en kleinbedrijf worden onvoldoende behartigd. Bovendien is die cao toe aan een grondige modernisering, aldus Klein-Poelhuis.

De nieuwe mkb-cao moet de huidige trend van ongebreidelde inschakeling van uitzendkrachten en de enorme toename van het aantal zelfstandigen zonder personeel in de bouw doorbreken. Kleine bouwbedrijven moeten het hebben van de kwaliteit die zij leveren. Maar dan moeten zij wel vakmensen in vaste dienst kunnen nemen. Maar dat is nu te duur.

De grote toename van flexwerk in de bouw is mede het gevolg van veranderingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in sociale wetgeving als de ziektewet en de arbeidsongeschiktheidswet, aldus de federatie. Die hebben kleine ondernemers opgezadeld met te grote personele risico’s en daardoor durven zij geen mensen meer in vaste dienst te nemen.

De AFNL ziet in de vakbonden een ,,natuurlijke bondgenoot”. Maar FNV Bouw voelt niet voor een geheel nieuwe cao. De bond heeft het idee dat de oproep van de AFNL voor een nieuwe cao is ingegeven door de strijd die de federatie heeft met Bouwend Nederland. Zij hoopt dat de twee hun strijdbijl begraven. Bouwend Nederland wijst er in een reactie op het pleidooi voor een mkb-cao op dat ,,die er al is”. ,,Zo’n 90 procent van onze achterban is mkb”, aldus een woordvoerder.

De AFNL pleit ook voor aanpassingen in het ontslagrecht en de financiering van beroepsopleidingen. Nu worden beroepsopleidingen in de bouw vooral betaald uit de bedrijfstaksgelden, maar die lopen terug door de daling van het aantal vaste werknemers . De AFNL ziet hier een taak voor de overheid. ,,Waarom wel een opleiding Slavische talen met overheidsgeld financieren en niet een opleiding tot timmerman?”

Lees ook:
> Rutte: WW en ontslagrecht niet hervormen
> ‘Bescherm bedrijven in plaats van werknemers’
> Zzp’ers bouw krijgen eigen keurmerk

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.