7 op 10 oude WW’ers langer dan jaar werkloos

1

Van de 55-plussers met een werkloosheidsuitkering is 70 procent binnen een jaar nog niet aan het werk. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Kennisverslag van het uitkeringsorgaan UWV.

Het aantal werklozen boven de 55 jaar steeg van 68.000 in oktober 2011 naar 81.000 nu. Dat is een stijging van 20 procent. In de bouw steeg de werkloosheid onder ouderen het hardst.

Van de 30 procent oudere werklozen die binnen een jaar wel weer aan het werk is, komt bijna de helft terecht in een tijdelijke baan.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts tonen deze cijfers aan hoe ‘desastreus’ het kabinetsplan is om fors te bezuinigen op de WW. ‘In deze tijden van crisis, waarin er elke maand 9000 werklozen bijkomen, mag je het fatsoenlijke vangnet dat onze huidige WW is niet minimaliseren naar 1 jaar’, zegt Heerts. De maximale WW-duur bedraagt nu nog 38 maanden, maar volgens het regeerakkoord wordt dat in 2014 12 maanden. Volgens Heerts bestaat hiervoor absoluut geen draagvlak in Nederland.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Natuurlijk is het asociaal. Nu wordt de ww-pot alleen nog door de werkgever gevuld. Vroeger betaalde je daar als werknemer ook aan mee. Het gros van de mensen maakt natuurlijk liever geen gebruik van welke uitkering dan ook. Maar als je in de vervelende situatie geraakt, dan verwacht je voor jarenlange inspanning wel dat je geholpen wordt.

  Niet dat je na een jaar, indien je geen baan kunt krijgen terugvalt naar een bijstandsuitkering.

  Het is echter wel de toekomst. Ik voorspel dat mede gezien de verhoogde pensioenleeftijd 60 tot 70% van de huishoudens eindigt in de bijstand. Werkloos worden op hogere leeftijd gaat automatisch bijstand betekenen. Geen werkgever in Nederland gaat een oudere werknemer van boven de 55 aannemen, nu niet en in de toekomst ook niet.

  Deze regering gaat er niet in slagen, maar ook vorige regeringen zijn er niet in geslaagd om de arbeidsmarkt voor ouderen open te breken.

  Dit lukt wellicht indien men een leeftijds afspiegeling van de maatschappij verplicht stelt binnen alle ondernemingen en instanties in Nederland. Te vergelijken met het verplicht in dienst nemen van arbeidsgehandicapten, zoals daar nu plannen voor zijn. Nou ja, ook hiervan geloof ik niet dat het wat wordt.

  Mijn voorspelling is dat het allemaal tot niets leidt, behalve tot armoede van grote delen van de bevolking.