‘60.000 banen weg in het mkb dit jaar’

2

Bijna 60.000 mensen in het midden- en kleinbedrijf komen dit jaar naar verwachting op straat te staan als gevolg van de economische neergang.

 

Dat betekent een afname van de werkgelegenheid met 1,5 procent, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Panteia/EIM.

In 2012 verloren al 25.000 medewerkers hun baan in het mkb. ‘ Onzekerheid over de toekomst en dalende winstmarges zullen bedrijven ertoe brengen om te besparen op personeelskosten. De verwachting dat de markt langduriger weinig groei zal laten zien, maakt dat bedrijven minder hun best zullen doen om personeel vast te houden’ , stelt het onderzoeksbureau.

De omzet van de mkb’ers krimpt dit jaar naar verwachting met 0,75 procent, na een daling van 2,5 procent in 2012. Dat komt volgens Panteia/EIM door de dalende consumptie, de overheid die minder inkoopt bij het bedrijfsleven, een afname van de investeringen en een dalende bouwproductie. Het bureau voorziet dat de winst van het mkb in 2013 met 4 procent daalt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Adriana van Schalken | Payrolling Works op

    Als de werkgever zijn werknemers middels een payrolling constructie aanneemt, dan hoeven ze, mijns inziens, niet ontslagen te worden maar kunnen ze eventueel deeltijd werken. Dan bespaar je in ieder geval al de helft.

  2. adriana, ja. dat is zo. Ik werk al deeltijd trouwens, dat kan normaal ook. Maar eh, als er zoveel bespaard wordt via payroll, ten koste van wie gaat dat ? Ik gok: de werknemer.

    Ik heb nog een idee: medewerkers ontslaan – zoals in de thuiszorg R’dam – gebeurt en dan werklozen verplicht met behoud van uitkering in het MKB laten werken. Dan vervang je mensen en ja, dan is het ook goedkoper voor de werkgever. Of: werknemers niet meer betalen, maar vrijwillig laten werken… kan allemaal.

    Waar de werknemer dan van moet leven, is me onduidelijk, maar het kan allemaal. Hoe de economie er nog bovenop kan komen dan, als mensen amper meer geld hebben, is me ook onduidelijk, maar het kan allemaal…