55-plussers draaien meeste nachtdiensten

0

Mensen van 55 jaar en ouder draaien in de ziekenhuizen de meeste nachtdiensten, blijkt uit het onderzoek van IVA beleidsonderzoek en advies.

Dat liet de vakbond Abvakabo FNV woensdag weten. De vakbond wil dat in de nieuwe cao voor de ziekenhuizen de leeftijd waarop de nachtdiensten alleen op vrijwillige basis worden gedraaid, wordt verlaagd naar 55 jaar. Nu is dat 57.

Onderhandelingen over de nieuwe cao vinden donderdag plaats. Naast de leeftijdsgrens voor de verplichte nachtdiensten wil de vakbond afspreken dat de diensten waarbij een medewerker buiten de werktijden elk moment kan worden opgeroepen, voor de 55-plussers niet meer verplicht worden. Ook wordt er gesproken over scholing, reiskosten en loon.

Abvakabo FNV heeft in 2009 ingestemd met de verhoging van de leeftijdsgrens van 55 naar 57 jaar voor het draaien van de nachtdiensten op vrijwillige basis. De bond zegt te hebben geluisterd naar de beweringen van de werkgevers dat meer oudere medewerkers nachtdiensten moesten draaien om een tekort aan nachtpersoneel te voorkomen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.