50-plusser werkt amper aan eigen arbeidsmarktkansen

3

Werkzame 50-plussers doen weinig om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group in opdracht voor de Academie van Arbeidsmarktcommunicatie.

Ondanks het geld en aandacht die door de overheid, werkgevers en vakbonden wordt geïnvesteerd in deze groep, lijken 50-plussers moeilijk te activeren. Zo heeft meer dan een kwart van de 50-plussers geen CV en heeft een derde afgelopen jaar zijn/haar CV herzien.


Bijna 80 procent van de werkzame 50-plussers zegt kennis en vaardigheden opgedaan te hebben die hen meer waard maken in hun huidige werk. Dat ligt in lijn met het Nederlands gemiddelde. Ook geeft ruim een derde (36%) kennis en/of vaardigheden te hebben opgedaan die ze leuk vinden. Maar amper een kwart van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar kennis en/of vaardigheden verworven die de positie op de (externe) arbeidsmarkt verbeteren. Bij jongeren geldt dat voor 40% van de beroepsbevolking.

Dubbel negatief
‘We zien een dubbel negatief effect bij werkzame 50-plussers. De leeftijd gecombineerd met het achterblijven in employability verkleint de kansen op de arbeidsmarkt extra. Werkgevers zouden veel actiever moeten inzetten op employabilitycommunicatie om de arbeidsmarktkansen en bewustwording onder 50-plussers te vergroten,’ aldus Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Bron:Intelligence Group

Lees meer over:

Over Auteur

3 reacties

 1. Louis Rutten op

  Wat is het probleem van leeftijd: ‘De leeftijd gecombineerd met het achterblijven in employability verkleint de kansen op de arbeidsmarkt extra.’?

 2. JGJM Driessen op

  Na ontelbare sollicitaties mét en zónder professionele hulp voor een functie als administrateur, boekhouder of groepsleider financiele administratie, na een professioneel gemaakte video, na een investering van ruim ? 4.500 in een opleiding als schuldhulpverlener en budgetcoach bestaat de reaktie van veelal personen jonger dan 30 jaar die als recruiter of intercedent over mijn toekomst (mogen) beslissen uit:
  ‘je bent overgekwalificeerd!’
  Dat zal bij de werkzame 50+-ers niet anders zijn.
  Wat is dan nog het nut van het verwerven van extra kennis en vaardigheden?

 3. Sjoukje Broer op

  De vorige schrijver is wellicht een uitzondering, ik ontvang dagelijks sollicitatiebrieven en CV en die van veel sollicitanten, waaronder ook ouderen zijn doorgaans zeker voor verbetering vatbaar. 1 regel per functie is echt onvoldoende, ik wil minstens weten welke taken je hebt veriicht en welke competenties je hebt verworven. En in de brief alleen drie regels zetten en voor de rest verwijzen naar een cv (en daarin ook nog de geboortedatum weglaten, desgevraagd: op advies (!, alsof ik dan niet alsnog erachter kom via je opleidingsgegevens) is ook een gotspe.