5 vragen over combinatiebanen

0

Het combineren van banen komt steeds vaker voor en brengt ook een aantal belemmeringen met zich mee. Dat blijkt uit het advies van de SER over combinatiebanen. Reden genoeg om hier als HR-professional alles over te willen weten.

1. Wat zijn combinatiebanen?

Een combinatiebaan, ook wel stapelbaan of hybride baan genoemd, houdt in dat mensen twee banen met elkaar combineren. Dat kunnen banen zijn in loondienst, maar dit kan ook gecombineerd worden met het werk als zelfstandig ondernemer. Deze mensen zoeken vaak afwisseling in het werk, stomen zich klaar voor hun eigen bedrijf of willen meer verdienen.

2. Hoeveel mensen combineren banen?

Momenteel zijn er 600.000 mensen die banen combineren en blijft dat aantal volgens het CBS groeien. 350.000 werkenden combineren hun banen in loondienst, de overige 250.000 mensen werken deels als zelfstandige. Het CBS constateert de groei vooral te maken heeft met zzp’ers die meer banen op freelance basis combineren.

3. Wie combineren verschillende banen?

Toch zit er een groot verschil in het soort baancombineerders. Allereerst zijn het vooral vrouwen en hogeropgeleiden die meer dan één baan hebben. Ook zijn er veel jongeren die banen combineren, omdat zij vaak flexibele contracten hebben. Naast het type mensen, combineren veel horecamedewerkers, zakelijke dienstverleners en verzorgers hun baan bij een andere werkgever. De grote groei bij zzp’ers is vooral te zien bij ICT’ers en binnen de recreatiesector. 

4. Wat zeggen de cao’s over baancombineerders?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in opdracht van de SER in het afgelopen jaar 98 cao’s met elkaar vergeleken. Driekwart van dit aantal cao’s zegt daadwerkelijk iets over baancombinaties, zoals wettelijke regelingen, toestemming onder voorwaarden en belangen van de werkgever. In het tabel hieronder komen alle omschrijvingen aanbod.

5. Wat staat er in de wet- en regelgeving?

In de wet- en regelgeving staat een duidelijke arbeidstijdenwet, maar door het combineren van banen kunnen werkgevers niet goed bijhouden of hun werknemer te lang aan het werk is. Hiernaast zijn de beginselen van goed werkgever- en werknemerschap een sterke basis om netjes om te gaan met het combineren van banen.

Bron: De vele kanten van banen combineren

Lees hier hoe HR-professionals het best met combinatiebanen om kunnen gaan.
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.