45-plusser moet via LinkedIn solliciteren

4

Werkloze 45-plussers moeten beter gebruikmaken van netwerksites als LinkedIn.

Uitkeringsinstantie UWV houdt vanaf maandag een actieweek om deze groep werkzoekenden aan een baan te helpen. Solliciteren via netwerksites is een van de vaardigheden die zij beter onder de knie moeten krijgen om meer kans te hebben op de arbeidsmarkt.

Bijna de helft van de 490.000 werkzoekenden die bij het UWV ingeschreven staan is 45 jaar of ouder. Volgens het UWV blijft deze groep vaak buiten beeld bij werkgevers.

Veel van deze 45-plussers hebben hun baan na een lang dienstverband verloren. Ze moeten zich opnieuw leren verkopen op een arbeidsmarkt die veranderd is. Dit vergt nieuwe vaardigheden, zoals het omgaan met sociale media. Het UWV organiseert in het hele land workshops solliciteren via LinkedIn, netwerkbijeenkomsten en speeddates met werkgevers.

Lees ook:
> Sollicitanten geloven opgeblazen verhalen niet
> Verleiden via social media werkt voor Deloitte
> Solliciteren met LinkedIn-profiel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Het UWV weet van gekkigheid niet meer wat ze aan het doen zijn! Eerst hebben ze al het budget opgemaakt (eind februari 2010 was het overschreden) en nu bedenken ze allerlei zaken die wederom niet echt doordacht zijn.
  Het Sociaal Medium wordt overal voor gebruikt, mensen die weinig verstand ervan hebben, moeten zich eerst de computer eigen maken, weten wat Sociaal Media inhoud en dan pas gaan kijken of dit voor hen de beste optie is.
  Je open en bloot geven voor iedereen zichtbaar.
  Linkedin is een zakelijk internet netwerk en geen sollicitatie site en de vraag is of ik als zakenman zit te wachten op deze ?aanvulling? van Linkedin.
  Wat voor soort workshops willen ze geven, hoe veel tijd hebben mensen nodig om deze site te begrijpen en te bedienen?
  Geef iedereen het boek over Linkedin van Jan Vermeiren, die is de goeroe van Linkedin en laat niet weer een paar amateurs iets in elkaar knutselen en de werkzoekende onterechte hoop geven, maar ja als UWV heb je weet iets gedaan, of het werkt is niet belangrijk.
  Het geknutsel van dit semi-overheidsbureau wordt elk jaar erger en het kost de belastingbetaler geld. Wanneer grijpt de betreffende minister eens in en roept de veel te dure managers van het UWV eens ter verantwoording.
  Toen er geld was huurde het UWV bureautjes in die hen geld verdiende met het ?begeleiden? van werkzoekenden.
  Geef deze taak eens aan gerenommeerde uitzendbureaus, die weten al jaren hoe het echt werkt en die weten ook dat mensen tot hun 67 jaar niet aan het werk te houden zijn, laat staan ze aan het werk te krijgen, de mensen willen wel, maar de werkgevers niet!
  Helaas het houdt niet op bij het UWV.
  Werkpleinen verkleinen de privacy van de werkzoekenden, evenementen waarbij werkgevers en werkzoekende elkaar kunnen ontmoeten zijn wel praktisch, maar verwacht als 55 jarige niet dat daar wat uitkomt, je bent gewoon te oud, te duur, te veel kans op uitval of wat ze nog meer als reden weten te verzinnen om je uit hun bedrijf te houden.
  Misschien een goed idee om die te goed betaalde managers van het UWV eens massaal te ontslaan, dan weten ze ook hoe het is om werk te moeten zoeken.

 2. Beste Ron,
  Heb nu pas je bijdrage gelezen. Ben het grotendeels met je eens. Waar ik moeite mee heb is weer een aanval op de ‘bureautjes die maar een beetje aanklungelen’ en dat uitzendbureaus het zo goed zouden doen.

  Ik ben zo’n bureautje en heb daarmee enige jaren voor het UWV gewerkt. Wij zijn gespecialiseerd in 45 en 50 plussers. Wij scoorden 75%, moesten daar heel veel begeleidingsgesprekken voor doen en kregen daar marginaal voor betaald. Om je een indruk te geven: bij succes kregen wij ?4.000, betaald en lukte dat niet, dan slechts 40% hiervan. Uit publicaties blijkt dat het begeleiden vanuit het UWV per cli?nt ?350.000,- kost. Ik heb ook wel eens een bedrag van ?500.000,- gelezen, maar dat moet toch een rekenfout zijn!
  Die bureautjes zijn dus niet zo duur als telkens gesuggereerd wordt. Daarop bezuinigen lijkt mij niet echt veel zoden aan de dijk te zetten. De door jou voorgestelde begeleiding vanuit uitzendbureaus lijkt mij ook al niet erg effectief. De cli?nten die zich daar inschrijven horen hier nooit iets van, als het ze al lukt om ingeschreven te worden.

  Overigens lijkt mij het uit kosten overwegingen ontslaan van die managers geen goed idee. Ze krijgen gewoon een riante wachtgeld regeling mee.

 3. ach, solliciteren via het sociale netwerk?
  laat me niet lachen.
  ja dat is alleen goed voor mensen met een “kantoorbaan” maar voor 55+ en van de werkvloer is het een lachertje