4350 banen door leerlingpremie

0

Mirjam Sterk, de ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, heeft goed nieuws. Meer dan 4300 jongeren worden door de leerlingpremie opgeleid tot vakkracht in de sector transport en logistiek, metal en mobiliteit. Ze deed deze aankondiging tijdens de WerkWeek, een initiatief om jongeren op weg te helpen naar werk.

De leerlingpremie is een loonkostensubsidie die het voor werknemers aantrekkelijker maakt om jongeren aan te nemen die een Beroepsbegeleidende Leerweg volgen. Zij zijn in dienst van een bedrijf waar zij direct worden opgeleid tot vakman of  vrouw, en gaan daarnaast één of twee dagen per week naar school. De premie  kan oplopen tot 1350 euro per werknemer per jaar.


Vooral bedrijven die auto’s, scooters, (brom)fietsen en motoren verkopen en onderhouden hebben veel belangstelling voor de extra subsidie om de jongeren te begeleiden. De afgelopen weken is er voor 1465 jongeren een leerlingpremie aangevraagd en dat is meer dan de 1450 leerbanen die waren overeengekomen in het sectorplan voor deze branche. Sterk is blij met de instromende jongeren. Bedrijven hebben nu geen geld en tijd om leerlingen te begeleiden, maar met de leerlingpremie lukt het wel om nieuwe monteurs en onderhoudspersoneel op te leiden.


Bij de metaalbedrijven zijn inmiddels bijna 1900 van de 2600 leer-werkplekken die in het sectorplan werden afgesproken, gerealiseerd. Het kabinet en de bedrijven trokken eerder elk 600 miljoen euro uit voor sectorplannen om ontslagen personeel te begeleiden naar ander werk en extra leerwerkplekken voor jongeren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.