30 miljoen euro voor sociale werkplaatsen

0

Staatsecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor de ondersteuning van sociale werkplaatsen, die mensen met een arbeidshandicap begeleiden naar een betaalde baan.

“De expertise die bij SW-bedrijven is opgebouwd in de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer is van onschatbare waarde. Met het geld dat nu beschikbaar komt, kunnen hervormingen en innovaties worden doorgevoerd. Hierdoor kunnen gemeenten bij de uitvoering van de Participatiewet gebruik blijven maken van de expertise van SW-bedrijven. Nu, en in de toekomst,’ schrijft de staatssecretaris.

Sociale werkbedrijven kunnen aanspraken maken op het geld door een plan in te dienen om WSW’ers, mensen die nog op de wachtlijst staan of de nieuwe doelgroep van de Participatiewet verder te ontwikkelen of aan werk te helpen

Daarnaast maken plannen kans als zij er voor zorgen dat de expertise van stafmedewerkers en begeleiders in de sociale werkbedrijven verder wordt ontwikkeld. Bijvoorbeeld door hen te trainen in het creëren van banen die geschikt zijn voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.

Als laatste kan het geld worden gebruikt om SW-bedrijven voor te bereiden Participatiewet, bijvoorbeeld door op het niveau van de arbeidsmarkregio beter samen te werken met werkgevers, werknemers en bemiddelaars.

30 miljoen extra

Naast de 30 miljoen euro van Klijnsma stellen ook gemeenten 30 miljoen beschikbaar om sociale werkplaatsen, waarop tegelijkertijd flink bezuinigd wordt, te ondersteunen. “De kansen zijn er, maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen niet zomáár aan de slag”, stelt Job Cohen, voorzitter van brancheorganisatie voor sociale werkbedrijven Cedris. “Sociale werkbedrijven kunnen mensen begeleiden. Samen met werkgevers creëren ze geschikte werkplekken. Deze 60 miljoen is een kans om de expertise en dienstverlening van de branche zodanig verder te ontwikkelen dat meer mensen een werkplek krijgen waar ze tot hun recht komen.” Sociale werkbedrijven en arbeidsmarktregio’s kunnen tot 1 juli 2015 plannen indienen bij Cedris.

Bron:Rijksoverheid

Lees ook:
‘Werkgevers doen volstrekt te weinig voor Participatiewet’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.