22 duizend banen minder in zorg tot 2016

0

In de jeugdzorg en de langdurige zorg verdwijnen in de periode tot en met 2015 22.000 voltijdbanen. Dat komt overeen met 36.000 personen. Na 2015 neemt de werkgelegenheid weer toe door groeiende zorguitgaven en vergrijzing.

Dat blijkt uit een rapportage die minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De werkgelegenheid ligt in 2017 weer op een hoger niveau dan in 2011, maar nog ongeveer 15.000 voltijdbanen lager dan dit jaar.

Hervormingen
De daling in de werkgelegenheid is het gevolg van hervormingen waarbij veel zorgtaken verhuizen van het rijk naar de gemeenten en zo via wijkteams en wijkverpleegkundigen dichter bij de mensen komen. De dalende werkgelegenheid de komende ruim 2 jaar kan deels worden opgevangen door natuurlijk verloop van personeel, aldus de bewindslieden. In de huishoudelijk hulp duurt dat ongeveer 31 maanden, in de langdurige GGZ een half jaar en in de gehandicaptenzorg 4 maanden.

Loonontwikkeling
‘Een deel van de werkgelegenheid verschuift daarbij van het publieke naar het private domein, bijvoorbeeld in de huishoudelijke hulp. Tot slot kunnen de effecten worden gedempt door een gematigde loonontwikkeling, zoals in het zorgakkoord’, schrijven de bewindslieden.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.