18,4% van de zzp ers startte uit noodzaak

0

Van de zzp’ers had 18,4% geen andere optie en is gedwongen als zelfstandige te starten, bijvoorbeeld vanwege ontslag.

Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor. Onlangs is aan 631 zzp’ers in Nederland gevraagd wat de motieven waren om te starten als zelfstandige. Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden.

“De discussie vanuit belangenbehartigers en politieke partijen focust zich teveel op deze minderheid, de grote meerderheid is gestart uit positieve redenen,” zegt initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

De belangrijkste motieven
De belangrijkste motieven om te starten als zelfstandige zijn achtereenvolgens zelfstandigheid ofwel onafhankelijkheid (41,8%), meer vrijheid (60,9%), meer flexibiliteit (56,6%), hiërarchie of eigen baas zijn (41,8%) en meer verdienen ofwel loon naar werken (24,6%). Een deel van de zelfstandigen geeft aan het ondernemerschap als enige mogelijke bron van inkomsten te zien.

Belangenbehartigers en politieke partijen
De gemiddelde zelfstandige is dus een kansondernemer. Hij is niet gestart uit noodzaak, zoals media, vakbonden, belangenbehartigers en politieke partijen veelal doen geloven. Dit overgrote deel van de zelfstandigen wil graag als ondernemer behandeld worden, en zelf  wel of niet  kiezen voor zaken als arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en pensioen of het bepalen van tarieven. Het deel waarover de belangenbehartigers en politieke partijen zich zorgen maken gaat dus om de groep van 18,4%. Dus de zelfstandige die gedwongen is te ondernemen, ook wel de schijnzelfstandige.

Lees ook: Meer ‘noodgedwongen’ zzp’ers

Bron: ZZP Barometer

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.