1500 arbeidsbeperkten vallen tussen wal en schip

0

In totaal dreigen ruim 1500 mensen met een arbeidsbeperking die nu in de sociale werkvoorziening aan het werk zijn, hun baan te verliezen, omdat hun tijdelijke contracten niet worden verlengd, waarschuwenvakbeweging FNV en branchevereniging Cedris.

Het gaat om mensen die nu door de sociale werkvoorziening aan het werk zijn, bijvoorbeeld bij de post of de groenvoorziening. Zij doen mee in de maatschappij en gemeenten houden budget om hen aan het werk te houden. ‘Er is dus geen enkele reden om hun contracten niet te verlengen’, aldus Ton Heerts, voorzitter van FNV.

Ton Heerts en Job Cohen, voorzitter van Cedris roept gemeenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen door te zorgen dat mensen met een beperking gewoon aan het werk kunnen. ‘Volgend jaar veranderen de regels over het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Daar mogen deze mensen niet de dupe van zijn’, vindt Job Cohen. ‘Bovendien lopen gemeenten zo ook nog financiering door het rijk mis.’

In 2015 gaat de Participatiewet in. Vanaf dan moeten gemeenten mensen met een arbeidsbeperking helpen aan echte banen bij reguliere werkgevers. Naast de 125.000 banen die werkgevers en overheden zullen creëren, moeten gemeenten 30.000 beschutte werkplekken bieden aan mensen die door hun beperking of handicap extra aanpassingen en begeleiding nodig hebben. Niet alle gemeenten willen zich aan deze afspraak houden, ook al krijgen zij hiervoor geld van de landelijke overheid.

Bron: FNV

Lees ook: 35 miljoen voor Participatiewet

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.