15-jarigen mogen later op de avond werken

3

Jongeren van 15 jaar mogen binnenkort in vakantietijd tot later op de avond werken.

Vanaf 1 augustus mogen 15-jarigen tot 21.00 uur aan de slag in hun vakantiebaantje, terwijl ze nu nog volgens de wet niet na 19.00 uur mogen werken. Dit blijkt uit een bericht van de Arbeidsinspectie.

‘Mondiger’
Een woordvoerster van de Arbeidsinspectie maakte donderdag de verruiming bekend. De reden hiervoor is dat jongeren tegenwoordig ,,realistischer en mondiger zijn”. Hierdoor worden ze beter in staat geacht zelf te bepalen tot hoe laat ze kunnen werken.

Uren
Een 15-jarige mag op een niet-schooldag en in vakantietijd maximaal 8 uur werken. Maar op een schooldag mogen leerplichtige kinderen niet meer dan 2 uur aan de slag. Ook mag de 15-jarige op een schooldag niet voor 7.00 uur en niet na 19.00 uur werken.

Veel overtredingen
Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bleek donderdag nog dat veel overtredingen met vakantiewerkers in de horeca vorig jaar te maken hadden met 15-jarigen die na 19.00 uur werkten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. schaduwfractielid op

    Wat is langer door werken?

    Dat de vakbond dit toestaat!
    Want wie frustreren de arbeidsmarkt, juist de werkgever, er moet worden gestraft wie kinderen van 15 jr later op de avond nog laten werken.

  2. Lijkt mij een goed plan. Zeker als je nagaat dat 15-jarigen al tot middernacht gaan stappen, dan kan werken tot 21.00 uur op een niet-schooldag geen kwaad.

  3. rare vraag een dochter van een vriendin van mij is 15 jaar en werkt in de horeca op zaterdag avond van 19.30 tot 03.00 en verdient 3.25 per uur mag dit en is dit normale loon?