VNG en bonden akkoord over Cao Gemeenten

0

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden zijn het eens over de omzetting van CAR-UWO naar Cao Gemeenten. Die cao moet na de ingang van de Wnra gaan gelden. 

Uiterlijk 22 november wordt de tekst van de nieuwe cao gepubliceerd door de VNG en de vakbonden. Zij hebben alvast afspraken gemaakt over de ingang van de cao. Mogelijk gaan de afspraken in op 1 januari 2020, wanneer de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) ook officieel gaat gelden.

Tekst Cao Gemeenten

De tekst van de nieuwe cao zal een uitdaging zijn, waar de bonden een jaar aan gaan werken. Zo moet de cao-tekst in het civiele recht passen én publicabel zijn op 1 januari 2020. Momenteel zijn gemeenten op zoek naar een juiste manier om de CAR-UWO (gebaseerd op het ambtenarenrecht), om te zetten naar de Cao Gemeenten (gebaseerd op het Burgerlijk Wetboek).

Als de Ledenraad vindt dat er voldoende draagvlak is voor de afspraken van de VNG en de vakbonden, dan kan de VNG de afspraken definitief maken. Om goed voorbereid te zijn op de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, zoals de voorbereiding op de AVG, brengt senior advocaat arbeids- en ambtenarenrecht Marije Schneider u alvast alles bij. Lees haar blogs over de nieuwe rechten van ambtenaren.

Bron: VNG

  • Marije Schneider geeft in haar whitepaper praktische tips voor HR over de rechtspositie van ambtenaren. Download de whitepaper!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.

Reageer