Ambtenaren vallen na de normalisering onder het burgerlijk recht

0

Wanneer de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) ingaat, geldt het civiele arbeidsrecht ook voor ambtenaren. Senior advocaat arbeids- en ambtenarenrecht Marije Schneider praat u bij tijdens het XpertHR College op 6 december 2018. 

Marije Schneider

Senior advocaat arbeids- en ambtenarenrecht Marije Schneider is op 28 november 2018 de gastspreker tijdens het webinar XpertHR College over de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. De ingang van de Wnra staat namelijk officieel op de wettelijke agenda, 1 januari 2020. Om goed voorbereid te zijn, zoals de voorbereiding op de AVG, brengt zij u tijdens het college alles bij.

Wat houdt de wet in?

‘De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) zorgt ervoor dat de positie van de ambtenaar verandert. De arbeidsverhouding van een ambtenaar wordt kort gezegd straks hetzelfde als de arbeidsverhouding van een ‘gewone’ werknemer in het bedrijfsleven. Een ambtenaar krijgt nu nog een aanstelling, maar na de normalisering krijgt hij een arbeidsovereenkomst. En waar nu nog een rechtspositieregeling voor hem geldt, krijgt hij straks te maken met een CAO.’

‘Dit betekent ook dat een ambtenaar met het ontslagrecht te maken krijgen. Zij kunnen straks niet langer bezwaar maken bij  de bestuursrechter, maar moeten zich wenden tot de (civiele) kantonrechter. De overheidswerkgever moet na de normalisering voor ontslag ook naar de kantonrechter of heeft toestemming nodig van UWV.’

Vallen alle ambtenaren onder de wet?

‘Nee. De Wnra geldt voor het grootste deel van de overheidsorganisaties en de ambtenaren. Maar er zijn uitzonderingen. Ambtenaren van politie, defensie en de rechterlijke macht houden ook ná de normalisering hun ambtelijke aanstelling. Datzelfde geldt voor deurwaarders, notarissen en politieke ambtsdragers, zoals ministers, burgemeesters en wethouders.’

XpertHR College

Tijdens het XpertHR College stoomt Marije Schneider u klaar voor alle veranderingen die gaan plaatsvinden voor de desbetreffende doelgroep.

Meld u aan

 

  • Marije Schneider geeft in haar whitepaper praktische tips voor HR over de rechtspositie van ambtenaren. Download de whitepaper!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.