Zzp’er armer maar meer tevreden dan werknemer

0

ZZp’ ers zijn in veel gevallen armer dan werknemers die in dienst zijn bij een baas. Wel zijn ze tevredener met hun werk dan personeel in loondienst. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek.

In 2012 woonde vijftien procent van de zzp’ers in een huishouden waarin het gezamenlijke inkomen onder de armoedegrens van het Sociaal en Cultureel Planbureau ligt. Onder werknemers was dat drie procent.

39 procent van de zzp’ers ontving in het verleden minstens eenmaal een uitkering wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder werknemers was dat 30 procent.

Zelfstandigen zonder personeel zijn wel tevredener met hun werk zijn dan werknemers, schrijft het SCP. Vooral over de aansluiting tussen hun werktijden en hun thuissituatie zijn zzp’ers te spreken. Slechts zes procent van de zzp’ers wil liever een vaste baan in loondienst.

Het aantal zzp’ers groeide de laatste jaren flink, van zeven procent in 2001 naar elf procent in het voorjaar van 2014. Werkgevers die zelfstandigen inhuren doen dat naar eigen zeggen vooral als ze (tijdelijk) behoefte hebben aan specialistische kennis. Ook worden zzp’ers vaak aangetrokken als er in een bepaalde periode heel veel werk te doen is.

Bron: ANP

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur