Zwangerschapsdiscriminatie

1

Het College voor de Rechten van de Mens doet een dringend beroep op minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om iets te doen aan zwangerschapsdiscriminatie. Dat komt nog veel te vaak voor in Nederland, vindt de instantie.

Het vinden en behouden van een baan is een flinke uitdaging op een krappe arbeidsmarkt. En helemaal als je ook nog zwanger bent. Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat twee jaar geleden ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen had met zwangerschap op het werk. De betrokken bedrijven verlengden allemaal het contract van hun werkneemster niet. Het is in Nederland verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap en moederschap.

Veelvoorkomend probleem
Dinsdag doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie. Deze zaken zijn slechts een illustratie van een veelvoorkomend probleem. Regelmatig behandelt het College vragen en verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie. In 2013 ging het om 316 vragen en 44 verzoeken. Ook deed het College in 20 zaken uitspraak. Reden voor het College om een dringend beroep te doen op minister Asscher om zwangerschapsdiscriminatie aan te pakken.

Omvang probleem
In 2013 initieerde het College de peiling ‘Zwanger en Werk: geregeld of gedoe’. Ruim 750 vrouwen deelden hun ervaring met het College. De peiling liet vooral zien dat managers weinig tolerant zijn met zwangere vrouwen en dit ook niet onder stoelen of banken steken. Een derde van de vrouwen gaf aan kritiek op hun zwangerschap te krijgen van hun manager: “Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten” of “Wij nemen alle soorten mensen aan maar zwanger dat kan echt niet.” Er zijn zelfs bedrijven die een clausule over zwangerschap of moederschap opnemen in hun contract: ‘Indien je zwanger wordt of indien je op dit moment moeder blijkt te zijn wordt dit contract direct ontbonden’.

Lees ook: ‘Discriminatie door zwangerschaps- en bevallingsverlof in beoordeling‘ en ‘Geen contractverlenging vanwege zwangerschap bij verschillende bedrijven

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Vanessa Alblas op

    Helaas zie je niet alleen zwangerschapsdiscriminatie, ook alleenstaande discriminatie komt helaas te veel voor!