Zelfstandigen tevredener over werk dan werknemers

0

Werknemers zijn minder tevreden over hun werk dan zelfstandigen. Vooral zelfstandigen in dienstverlenende sectoren zijn blij met hun werk. Wel maakt ruim de helft van de zelfstandig ondernemers zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf of onderneming. Nederlanders in loondienst maken zich hier minder druk om.

Nederland telt ongeveer 1 miljoen zelfstandig ondernemers. Van hen is ruim 24 procent zeer tevreden over hun werk. ‘Nieuwe’ zelfstandigen zonder personeel (die voornamelijk eigen arbeid of diensten inzetten) zijn nog tevredener: 27 procent van deze ondernemers geeft aan zeer tevreden te zijn. Van de 7 miljoen werknemers is 17 procent zeer tevreden met het werk.

In de landbouw, industrie en bouwnijverheid is de tevredenheid onder zelfstandigen het laagst, met 17 en 18 procent. Zij zijn ongeveer net zo tevreden als mensen in loondienst. Accountants, architecten en winkeliers horen bij de groep met de meeste zeer tevreden zelfstandigen.

Hoewel zelfstandig ondernemers relatief vaak zeer tevreden zijn, maakt een groot deel zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf of onderneming. In het eerste kwartaal van 2015 was dat ruim de helft (55 procent) van de zelfstandig ondernemers. Ongeveer 5 procent van de zelfstandig ondernemers zegt zelfs een groot risico te lopen dat hun bedrijf of onderneming failliet gaat. Vergeleken met zzp’ers maken zelfstandigen met personeel in dienst zich vaker zorgen.

Ook al zijn veel zelfstandigen blij met hun werk, bijna een kwart dacht er vorig jaar over na om een baan te zoeken als werknemer. 44 procent van deze groep deed hier actief iets mee. De meeste zelfstandigen werken liever niet voor een baas. 84 procent van alle zelfstandig ondernemers zou, als het aan hen lag, over vijf jaar nog steeds zelfstandig zijn.

Deze informatie is afkomstig uit de eerste resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015 van TNO en CBS.

Lees ook: Zzp’er armer maar meer tevreden dan werknemer en Managers de meest tevreden werknemers

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.