Yacht-medewerkers mogen zelf arbeidsvoorwaarden bepalen

10

Yacht geeft haar medewerkers de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan hun arbeidspatroon en arbeidsvoorwaarden.

Het bedrijf wil medewerkers de vrijheid geven om zelf te bepalen hoe tijd en persoonlijk budget aangewend worden.

Arbeidspatroon

Volgens HR-directeur Ingrid Kerr is het een logische ontwikkeling naar aanleiding van twee trends op de arbeidsmarkt: ‘We merken dat de vraag aan de klantkant flexibiliseert. Vroeger wilde men iemand voor 40 uur, nu kan dat ook voor 36 of 28 uur in de week zijn. En aan de andere kant heb je de medewerkers die hun leven ook steeds flexibeler willen inrichten. Wanneer je dat constateert, is het niet logisch om je als intermediair vast te blijven houden aan een standaardcontract. Dan zouden we geen goede werkgever, of goed voor onze klanten zijn.’

Daarom kunnen werknemers nu kiezen voor een 1664-urig arbeidsjaar, in plaats van een 40-urige werkweek. ‘Dat komt neer op 32 uur per week. Mensen die meer willen werken, worden daar natuurlijk voor betaald, en mensen die in de zomervakantie 6 weken met de kinderen weg willen, kunnen dat ook. Wanneer iemand in oktober zijn 1664-urennorm gehaald heeft, kan hij in principe ‘tot volgend jaar’ zeggen. Daarmee willen we aansluiten op de individuele wensen die mensen in een bepaalde levensfase kunnen hebben.’

Arbeidsvoorwaarden

Daarnaast krijgen mensen een persoonlijk budget van 11,5 procent van hun salaris waarmee ze hun arbeidsvoorwaarden zelf kunnen invullen. Daarbij heeft men de vrijheid om maandelijks een andere keuze te maken, waardoor de mogelijkheid bestaat om in te spelen op maandelijkse behoeften. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor extra vrije tijd in de zomer en/of extra geld voor de feestdagen.
Kerr: ‘We hebben een aantal dingen geldelijk gemaakt en teruggegeven aan werknemers. Daardoor kunnen ze geld en vrije tijd vrij tegen elkaar uitruilen. We zijn er op 1 april mee begonnen en de proef loopt tot het einde van dit jaar. Dan wordt geëvalueerd of het personal benefit contract voldoet aan de verwachtingen en wensen en wordt er bepaald of dit contract in deze vorm voortgezet wordt.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

10 reacties

 1. Interessant.. Ben benieuwd hoe het in de praktijk gebruikt wordt en hoe de output van een individu gemeten wordt. Ik ben zelf een groot voorstaander van structuur en duidelijke richtlijnen. Het model van Yacht slaagt alleen als de medewerkers competent genoeg zijn en dus om kunnen gaan met deze vrijheid. Dit zal dus ook zwaarder moeten wegen met hun selectiebeleid, type opdrachten wat zij binnenhalen en bij het vaststellen van kpi’s bij hun opdrachtgevers.. Ik lees graag over een jaar wat het Yacht, de medewerkers en opdrachtgevers heeft opgeleverd of gekost.

 2. Marc Willems (Guide Group) op

  Yacht laat zien dat een moderne organisatie meebeweegt met de markt. Een prima move van Yacht. Bij het aantrekken en behouden van talenten gaat Yacht dit zeker helpen.

  Yacht veel succes!

 3. Verstandig van Yacht om mee te gaan met de trend dat medewerkers hun werk en ook de arbeidsvoorwaarden flexibel(er) willen inrichten/inzetten, voor zover dit binnen de marges uiteraard mogelijk is. Wees goed voor je personeel, dan behoud je ze voor je organisatie. Het is een wisselwerking, namelijk kennis en continu?teit voor het bedrijf blijft behouden. Op zich niks nieuws natuurlijk, maar er moet blijvend aandacht voor de wensen en behoeften van zowel werkgever en werknemer. Daarom is goed leiderschap en vooral goede communicatie zo belangrijk.
  Succes Yacht!

 4. Ingrid Kerr (Yacht) op

  Mooi om de reacties te lezen, dank jullie wel. @Jurgen: wij gaan er vol vanuit dat onze mensen niet alleen om kunnen gaan met deze vrijheid maar het ook verlangen in hun werk/prive omgeving. En wat is er dan mooier dat dan te bieden. @Marc, dank je wel. Onze organisatie is zo goed als het talent wat wij detacheren en voor ons is dit dus cruciaal. @Jan je hebt helemaal gelijk dat goede communicatie hierin essentieel is.

 5. Heel verfrissend om een dergelijk initiatief te zien, waar een werkgever zoveel vertrouwen in zijn mensen durft te hebben dat hij er van uitgaat met verantwoordelijke volwassenen te maken te hebben in plaats van (zoals bij de meeste werkgevers nog steeds het geval is) met onmondige, luie, alle vormen van werk en verantwoordelijkheid ontduikende kinderen (zie de reactie van Jurgen).
  De administratieve organisatie er omheen zal op zich nog best wat problemen geven, maar bij werkelijk vertrouwen en een goede communicatie mag zelfs dit niet onoverkomelijk zijn. Succes Yacht – ik hoop dat veel werkgevers jullie voorbeeld zullen durven volgen. Zij zullen het zeker merken in de loyaliteit, motivatie en enthousiasme van hun medewerkers.

 6. Ben ook benieuwd wat dit doet met het ziekteverzuimpercentage als vrije dagen worden ingeruild voor geld.

 7. Wietske van Dijk op

  Beste Ingrid,

  Erg interessant artikel!
  Ik ben uiteraard erg benieuwd hoe de “proef” is verlopen tot 31-12-2010 en wat jullie verder gaan doen. wat is de uitkomst na de periode vanaf 1 april geweest?

  Graag verneem ik een reactie.

 8. dit lijkt op een gewone besparingsactie. zogenaamd wordt het benoemd als middel om mensen hun eigen arbeidsvoorwaarden te laten beinvloeden, maar dat is het zeker niet