Wordt superproductief!

0

Af en toe is het goed eens naar de persoonlijke effectiviteit te kijken. We worden door zoveel (rand)zaken afgeleid en zijn op zoveel manieren bereikbaar, dat het niet altijd makkelijk is focus te houden. De consequentie is dat we steeds meer doen, maar zijn het ook de juiste dingen?

Zes tips om de productiviteit te verhogen:

  1.  Voldoende slaap krijgen is topprioriteit. Bepaal wanneer je naar bed gaat en start drie kwartier vantevoren met het hoofd leegmaken. Mensen hebben minstens 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Een gebrek aan slaap heeft grote gevolgen voor het concentratievermogen, de creativiteit en de emotionele weerstand, en daarmee op de kwaliteit van het werk. Ook een klein beetje gebrek aan slaap heeft dat effect al.
  2. Creëer één to do-lijst. Schrijf alles op wat er moet gebeuren. Zowel zakelijk als privé. Schrijf ook die dingen op waar je nog verder over moet nadenken. Door dingen op te schrijven maak je je hoofd leeg en kun je focussen op die zaken die op dat moment het belangrijkst zijn.
  3. Doe het belangrijkste eerst. Bepaal de avond tevoren wat het meest belangrijke punt is dat afgehandeld moet worden. Start daar meteen mee de volgende ochtend als je op je werk komt. Laat je niet afleiden gedurende maximaal 90 minuten.
  4. Leef als een sprinter, niet als een marathonloper. Als je continu en op hetzelfde tempo werkt put je geleidelijk je energiereserves uit. Door regelmatig een sprintje te trekken en dan bij te tanken, werk je dus full speed en behoud je (toch) een veel hoger energieniveau de rest van de dag. 
  5. Hou je stemming in de gaten. Als je het te druk krijgt, krijgen negatieve emoties vaak de overhand. Je reageert geprikkeld en impulsief. Vraag je af waarom je je zo voelt en wat je eraan kunt doen. Wellicht helpt iets eten, een rondje lopen of je hart luchten. Bewustwording is in ieder geval de eerste stap.
  6. Plan specifieke activiteiten. Maak een schema voor activiteiten die je belangrijk vindt, maar die niet urgent zijn. Je kunt makkelijk verdrinken in het werk van alledag. Dit gaat echter ten koste van werk als schrijven, creatief denken, relaties onderhouden of een strategie uitstippelen. Dit zijn activiteiten die meer tijd vragen, maar die op de langere termijn zeer waardevol zijn.

Lees het originele artikel op het blog van Harvard met verwijzingen naar nóg meer tips.

Meer Mediascan » 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.