Werkwillige zoekt niet altijd actief werk

0

De afgelopen 6 jaar hebben niet zoveel mensen tegen hun zin zonder werk gezeten als begin dit jaar. In het eerste kwartaal ging het om 883.000 mensen die een baan van 12 uur of meer per week wilden. Maar bijna de helft, 399.000 personen, kan niet direct beginnen of zoekt niet actief naar een baan.

Bij deze laatste groep gaat het vaak om moeders en relatief jongere personen (tot 45 jaar).

 Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De overige 484.000 mensen die ’thuis zitten’, staan te boek als werkloos bij het CBS. Zij zijn wel actief op zoek naar een baan en kunnen binnen 2 weken beginnen.

 Het lijkt erop dat vooral door de verslechterende economie nu meer mensen tegen hun zin thuiszitten. Volgens het CBS wisselt vooral het aantal werklozen door economische ontwikkelingen. Het aantal werkwilligen dat niet direct beschikbaar is voor de arbeidsmarkt en niet actief zoekt, blijft vrij constant.

Ouderen
Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die willen werken, maar niet direct kunnen beginnen of niet actief zoeken. Werkwilligen die wel direct kunnen beginnen, maar niet actief zoeken, zijn vaak ouderen tussen de 55 en 65 jaar. Zij verwachten weinig resultaat van hun zoektocht.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.