Werktijdverkorting

0

Als er minder werk is, kan de werkgever besluiten de werktijd van de werknemers te verkorten. De minister van SZW kan ontheffing verlenen als er sprake is van buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren.

Werktijdverkorting wordt alleen toegestaan in buitengewone omstandigheden, bijvoorbeeld bij een brand, epidemie of overstroming. 

De werkgever kan de werktijd van de werknemers ook verkorten als het bedrijf door de kredietcrisis een acuut omzetverlies lijdt. Dit kon tot 21 maart 2009.

Er wordt voor maximaal 20.000 fulltime werknemers werktijdverkorting toegestaan. De werktijdverkorting (WTV) kan aangevraagd worden voor groepen of voor individuele werknemers. De vergunning moet bij het ministerie van SZW worden aangevraagd.

Voorwaarden

  • De werkgever kan naar verwachting gedurende minimaal 2 en maximaal 24 weken ten minste 20% minder werk aanbieden aan het personeel.

  • De vermindering van de hoeveelheid werk is het gevolg van bijzondere omstandigheden zoals brand of overstroming.

Voor aanvragen in verband met de kredietcrisis gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • Het omzetverlies moet in de 2 maanden voor de aanvraag minimaal 30% zijn.

  • Het omzetverlies wordt vergeleken met de situatie van het jaar ervoor.

  • De werkgever moet bereid zijn de werknemers in de tussentijd te scholen of bij een ander bedrijf te detacheren.

Geldigheidsduur

Werktijdverkorting duurt maximaal 30 weken. Een vergunning wordt voor maximaal 6 weken aangevraagd. In het geval van een aanvraag in verband met de kredietcrisis duurt de werktijdverkorting maximaal 24 weken.

Meer informatie over werktijdverkorting

  • Ministerie van SZW: aanvragen van ontheffing

  • UWV: hier kan de tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aangevraagd worden

 
> Brief van minister Donner over financiële crisis (pdf)

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.