Werknemers willen nieuwe baan na crisis

3

Na de crisis zal de banenmotor volgens premier Rutte weer volop draaien. 41 procent van de Nederlandse werknemers zal, als de economie weer aantrekt, op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Dit blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie Unique onder ruim drieduizend respondenten.

Afgelopen woensdag gaf premier Rutte, tijdens het debat over de kabinetsformatie, aan dat er in de marktsector na de crisis weer nieuwe banen zullen ontstaan. Hij ziet op termijn een structureel overschot op de begroting ontstaan, waardoor lastenverlichtingen kunnen worden doorgevoerd en de economie kan worden gestimuleerd. ‘Dat leidt tot extra banen.’ De Nederlandse werknemers hebben hier, zo blijkt uit het onderzoek van Unique, ook vertrouwen in.

In de categorie jonger dan 25 jaar wil 37 procent direct op zoek gaan naar een andere baan wanneer de economie weer aantrekt. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar is echter bijna de helft (48 procent) van plan om meteen een nieuwe baan te gaan zoeken.

De belangrijkte reden voor werknemers om een nieuwe baan te zoeken is de sfeer en cultuur bij de huidige werkgever. 50 procent van de ondervraagden gaf dit als reden. Daarnaast speelt ook de inhoud van de huidige functie een belangrijke rol (35 procent).

Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique, vindt het aantal mensen dat direct na de crisis op zoek gaat naar een andere baan ‘alarmerend hoog’. ‘Ik zie het als een duidelijk signaal naar werkgevers toe om daar nu al op te anticiperen. Ook in deze tijd is het belangrijk om te weten of je gezien wordt als aantrekkelijk werkgever. Je wilt ten slotte niet met lege handen staan als de arbeidsmarkt weer krapper wordt,’ aldus Puts.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Het ligt inderdaad voor de hand dat een niet onbelangrijk deel van werknemers binnen organisaties, op het moment dat de markt daartoe weer de mogelijkheden biedt, op zoek zal willen gaan naar ?nieuwe uitdagingen en kansen? en het is zeer waarschijnlijk dat dit gepaard zal gaan met een wisseling van werkgever.
  Wij zien in onze adviespraktijk vooralsnog dat werknemers hun ambities ?onderdrukken? c.q. uitstellen, in afwachting van een verbetering van het arbeidsklimaat. Het gegeven dat werkgevers op dit moment de neiging hebben om er van uit te gaan dat er sprake is van een werkgeversmarkt, waarin zij de ?spelregels? (kunnen) bepalen, draagt daar zeker aan bij.
  Dat het personeelsverloop in organisaties op dit moment relatief laag is, is dan ook zeker geen teken van een hoge mate van werknemerstevredenheid en ?loyaliteit, maar veeleer van het ontbreken van uitdagende alternatieven.
  Het gegeven dat bij een op enig moment weer iets aantrekkende economie, in combinatie met een verder gaande vergrijzing van de arbeidspopulatie, dan ook op enig moment gaat leiden tot turbulentie op de arbeidsmarkt, stemt tot nadenken.
  Het zou werkgevers toch aan het denken moeten zetten dat het percentage werknemers wat aangeeft zodra het kan in te zijn voor een carri?reswitch, nu reeds rond de in dit rapport genoemde percentages ligt en dat deze percentages vooralsnog alleen maar verder zullen oplopen.
  Die organisaties die tijdig de bakens verzetten en inzien dat personeel niet alleen maar een kostenpost is, zullen de in dit rapport voorspelde uitstroom iets kunnen afremmen, maar organisaties die afwachten ?tot het hen overkomt? zullen het bijzonder lastig krijgen.

  Cees Vis
  VIS Recruitment
  KARSSEN & VIS HR Adviesgroep

 2. Lodi Planting op

  Dit zijn dus al mensen die psychologisch afscheid hebben genoegen en hun tijd aan het uitdoen zijn. Triestige bevindingen voor zowel de werknemer als de werkgever. Ben benieuwd wat er gebeurt als de crisis over is.

  Lodi Planting
  Host van retentie-management punt com