Werknemer heeft 90 dagen om zich te bewijzen

2

Nieuwe medewerkers krijgen weinig tijd om zich te bewijzen, zo toont nieuw onderzoek aan. Werkgevers oordelen al snel over een startende medewerkers en stellen over het algemeen hun mening niet meer bij.

In een onderzoek onder 319 leidinggevenden bij grote organisaties geeft 27% van hen aan dat zij binnen twee weken kunnen bepalen of een starter succesvol zal zijn binnen de organisatie of niet. Ruim driekwart van de leidinggevenden geeft aan dat binnen drie maanden bepaald kan worden of een starter potentie heeft. Een enkele werkgever stelt dat je pas na een jaar kunt concluderen of een starter potentie heeft en welke functie het beste past.

Studenten en jonge professionals moeten zich dus meteen bewijzen als ze gaan werken. Ze moeten de juiste kennis en vaardigheden hebben en zich direct aanpassen aan een bestaan als werknemer, aldus werkgevers. Werkgevers moeten natuurlijk wel zorgen voor een goed inwerktraject, zo schrijft Rick Wartzman, directeur van het Drucker Institute van de Claremont Graduate University. ‘Anders is een eerlijk oordeel al helemaal niet mogelijk.”

Het zo snel al evalueren van de prestaties en de potentie van medewerkers is onvermijdelijk, aldus managementprofessor Keith Rollag. ‘Iedereen heeft een onderbuikgevoel. Het is onmogelijk om dat niet te hebben. En natuurlijk kan dat gevoel soms goed zijn en moet je dan niet aarzelen om in te grijpen.’

Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen vaak een verkeerde eerste indruk hebben van anderen. En die eerste indruk wordt vervolgens versterkt met iedere nieuwe observatie en indruk, en is zodoende ‘zelfversterkend’. Met dit in gedachten vreest professor Rollag dat persoonlijkheid vaak verward wordt met prestaties. Zo kan het in bepaalde branches zijn dat een extraverte persoon als effectiever worden gezien dan de introverte collega. De extraverte collega wordt vervolgens meer geholpen en geadviseerd dan de introverte. Zo wordt de uiteindelijke “mislukking” van de introverte college een self-fulfilling prophecy.

Rollag adviseert managers om zich bewust te zijn van hun eigen bias en aanvullende feedback over het functioneren van de starter te verzamelen bij collega’s, andere afdelingen en managers. Dit collectieve oordeel is waarschijnlijk een betere voorspeller van de potentie van een starter dan die van de manager.

Bron: Fortune.com

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Jan Swinkels op

    Hetzelfde zie je vaak bij beoordelingen. Soms wordt meer gekeken naar gedrag en houding dan naar de feitelijke en meetbare prestaties.