Werkgeversverplichtingen bij controles door overheidsorganisaties

0

Werkgevers krijgen inspecteurs van de overheid op bezoek. Zoals de Inspectie SZW, Belastingdienst, brandweer, gemeente of provincie. Zij controleren of de ondernemer zich aan de wet houdt, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, milieuveiligheid en arbeidsomstandigheden. Welke rechten en plichten gelden hierbij?

 

De taken van de inspecteur
In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zijn de privileges van de controleurs geregeld. Een inspecteur kondigt zijn bezoek niet altijd aan. Hij mag altijd een gebouw binnengaan, ook zonder toestemming van de ondernemer. De woning  van de ondernemer mag hij alleen met diens toestemming betreden. De inspecteur moet zich altijd kunnen legitimeren. De inspecteur mag monsters nemen, documenten inzien en kopiëren. Hij mag waarschuwingen geven, boetes opleggen en goederen in beslag nemen.

Verplichtingen van de werkgever
Tijdens de inspectie moeten de werkgever en zijn medewerkers alle medewerking verlenen. Op verzoek moeten zij bijvoorbeeld deuren of verpakkingen openen, zaken verplaatsen en documenten of andere gegevens opzoeken. De werkgever is verplicht de vragen van de inspecteur te beantwoorden.

Inspectievakantie
Werkgevers die zich aan de wet houden, krijgen maximaal twee keer per jaar bezoek van een rijksinspecteur. Dit heet inspectievakantie. Leeft de werkgever de regels niet goed na, dan krijgt hij juist vaker inspecteurs op bezoek.

Zie ook: de website Antwoord voor bedrijven »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.