Werkgevers vrezen massaontslag in langdurige zorg

0

Werkgevers in de zorg voorzien massaontslagen en faillissementen bij verpleeg- en verzorgingshuizen als het Kabinet zijn bezuinigingsplannen voor de langdurige zorg doorzet.

Dat zegt organisatie van zorgondernemers Actiz maandag in de Volkskrant. Actiz baseert haar standpunten op onderzoek door accountantsbureau PwC.

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) verdedigt de hervormingen vandaag in de Kamer. Als de bezuiniging op de langdurige zorg doorgaat, zullen veel zorginstellingen hun omzet zien halveren, vreest Actiz.

Volgens vakbond Abvakabo FNV, die afgelopen zaterdag in Amsterdam een demonstratie hield tegen de plannen, verliezen 50 duizend thuiszorgmedewerkers hun baan.

Van Rijk naar gemeenten
De langdurige zorg wordt nu nog geregeld door het Rijk maar dreigt onbetaalbaar te worden. Alleen mensen die intensieve hulp nodig hebben in tehuizen krijgen hun zorg nog door de staat vergoed. De lichtere zorg buiten de instellingen moet geregeld gaan worden door de gemeenten.

De gemeenten krijgen volgens de plannen 60 procent van het huidige budget om de zorg aan huis te betalen. Actiz zegt in de Volkskrant dat daarvan 53 procent overblijft voor de zorg. Een deel van het geld zal worden besteed aan gemeenteambtenaren die de zorg moeten organiseren, vreest Actiz, waardoor de thuiszorgers zelf niet meer te bekostigen zijn.
Actiz-directeur Aad Koster vraagt het Kabinet om meer regie. Hij vindt het beleid te versnipperd.


Bron: de Volkskrant

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.