Werkgevers tegen collectieve vrije dag op 5 mei

5

Als het aan werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ligt wordt 5 mei geen collectieve vrije dag. De PVDA wil echter dat de SER adviseert over de mogelijkheid om van bevrijdingsdag een vaste vrije dag te maken.

De SER kan volgens PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen het beste beoordelen of er genoeg draagvlak is voor een extra vrije dag. Momenteel is bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een officiële vrije dag. Vorig jaar opperde Job Cohen het idee om er een vaste vrije dag van te maken, nadat de SP dit al eerder had gedaan. Volgens Heijnen is het SER-advies nodig omdat de politiek niet zomaar een extra vrije dag kan proclameren. ‘Het raakt de economie, vandaar dat het belangrijk is dat er steun is onder werkgevers en werknemers. We willen geen feestdag door de strot duwen.’ De PvdA’er wil daarnaast dat gekeken wordt of het wenselijk is dat werknemers zelf kunnen kiezen welke vrije dag ze willen.

Een collectieve vrije dag is volgens de werkgevers niet nodig om mensen in staat te stellen de bevrijding te vieren. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland hebben Nederlandse werknemers voldoende vrije dagen die ze hiervoor kunnen opnemen. De werkgevers zijn daarom tegen het voorstel van de PvdA om 5 mei toe te voegen aan de toch al lange lijst van verlofdagen. ‘Een extra dag vrij zal het bedrijfsleven bovendien veel geld kosten. Per medewerker is een ondernemer daar minstens viertiende procent van de loonsom aan kwijt. Die kosten vallen nog hoger uit als zo’n vrije dag collectief is waardoor het hele bedrijf stil komt te liggen. Nederlanders hebben niet alleen veel vrij besteedbare verlofdagen, ook kunnen ze vrijaf claimen op grond van talloze speciale omstandigheden. De lijst met verlofgronden is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid en met enige regelmaat komen politici met voorstellen voor verdere uitbreiding,’ aldus de werkgevers. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ervoor om flexibeler om te gaan met de bestaande ‘verlofkerstboom’ zonder dat die nog verder wordt opgetuigd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. in het artikel staat dat eens in de 5jaar 5mei een vrije dag is heb er maar 1 keer vrij voor gehad geloof dat dit niet voor iedereen geld dus

 2. a.w. de bruin op

  deze vrije dag zou zinvol zijn als het er toe leidt dat er meer normbesef zou komen voor deze viering en dan als snipperdag , deze snipperdagen zijn al moeilijk genoeg in te vullen door personeelsgebrek en leidt er toe dat de golv.van uittreding alleen maar vroeger en groter wordt

 3. Fleurdelien op

  Het liefst zouden de werkgevers zien dat er helemaal geen feest en nationale dagen meer zouden zijn. Met name de winkeliers.
  Het is nu zover dat de winkels ” vrijblijvend verplicht” open moeten zijn. Weiger je, dan word je met de nek aangekeken. Mijn ervaring is dat het weinig of niets opleverd om op feestdagen open te zijn.

 4. Anne Marie op

  Bevrijdingsdag is al enkele decennia geen verplichte vrije dag meer. Ook de lustrumjaren verplichten een werkgever niet tot het geven van betaald verlof.
  In de Gehandicaptenzorg is 5 mei al standaard een vrije dag. Goede vrijdag aan de andere kant weer niet. Vanuit werkgeversperspectief zie ik geen argument de dag vrijaf te geven. Als medewerker ben ik echter wel jaloers op onze zuiderburen. Niet alleen hebben zij meer feestdagen, wanneer bij hen een feestdag in het weekend valt schijft hij door naar de maandag er op!

 5. Sander Klamer op

  Wat een kolder eigenlijk, door de strot duwen is iets heel anders als “besef bijbrengen” of “stilstaan bij”.

  Dat de bevrijding bij iemand niet leeft, desinteresse bijv., is in mijn ogen alleen maar m??r reden er een verplichte vrije dag van te maken.

  Is het niet voor de viering einde 2e WO, dan wel voor al die andere mensen/landen die nog nieteens uitzicht hebben op bevrijding!

  We zouden ons diep, DIEP moeten schamen dat we economie boven zoiets wezenlijks stellen als vrijheid.. zijn we zo diep gezonken?

  Ik zeg daarom, 5 mei niet vrij, getuigd van nationale geestelijke armoede !!

  2012.. jaar van het brein.