Werkgever moet rekening houden met menopauze werknemer

5

Werkgevers hebben nog weinig oog voor klachten van vrouwen in de menopauze. Het European Menopause and Andropause Society (EMAS) doet daarom aanbevelingen hoe hiermee om te gaan.

Nu steeds meer vrouwen deelnemen aan het arbeidsproces en zij ook langer blijven werken, komen ook menopauzeklachten op het werk vaker voor. Werkgevers zouden daar rekening mee moeten houden bij het vaststellen van hun arbeidsomstandighedenbeleid, zodat zij voorkomen dat klachten verergeren.

Menopauze

Vrouwen gaan door de menopauze, meestal als ze tussen de 45 en 55 jaar oud zijn, als ze stoppen met menstrueren. Dit kan klachten geven als slapeloosheid en stemmingswisselingen, al heeft niet iedere vrouw hier last van en verschillen klachten van vrouw tot vrouw.

Beïnvloeding prestaties

De prestaties van werkende vrouwen in de menopauze kunnen negatief beïnvloed worden door concentratie- en geheugenproblemen. Veel vrouwen durven dit echter niet aan te geven op het werk, zo blijkt uit onderzoek. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen die gestrestst zijn meer last hebben van de gevolgen van de menopauze.

Daarnaast zorgen hoge temperaturen, slechte ventilatie en te weinig tijd en gelegenheid voor pauzes en toiletbezoek voor een negatief werkklimaat.

Maatregelen

Er is meer onderzoek nodig naar wat de beste interventies zijn op de werkvloer om de gevolgen van de menopauze te beperken. Echter, ondertussen kunnen werkgevers wel zorgen voor een klimaat waarin de klachten bespreekbaar zijn, aldus de onderzoekers.

Werkgevers moeten zich meer bewust zijn van veranderingen in de psychische en lichamelijke gezondheid van vrouwen gedurende de menopauze, zo luidt een van de recente aanbevelingen van European Menopause and Andropause Society (EMAS). Wellicht ook dat managers getraind kunnen worden in het steunen van vrouwen in de menopauze en het omgaan met symptomen op empathische wijze.

Andere maatregelen die werkgevers kunnen nemen zijn het aanpassen van de werktemperatuur of het beschikbaar stellen van bureauventilatoren om de gevolgen van opvliegers te ondervangen. Symptomen zoals insomnia kunnen opgevangen worden met meer flexibele werkuren en het verminderen van stress.

Bronnen: Huffington Post / Maturitas

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Birgitte van de Water op

  Inderdaad een goede oproep "Meer onderzoek naar de effecten van menopauze op het werk van vrouwen".

 2. Peter Yntema op

  Een dubbelzinnige stelling waar ik mij best in kan vinden… maar… met het risico nu gestenigd te worden…

  Is dit mogelijk een van de redenen dat er nog te weinig vrouwen in topposities zitten en er nog altijd een verschil zit
  in promotie mogelijkheden?

  Let op. Het is een vraag, geen conclusie.

 3. Joy Kosai Biltoo op

  Tijdens de Menopauze is er sprake van een hormonale disbalans van oestrogeen (vrouwelijk hormoon) en het cortisol (stress hormoon). Vandaar dat vrouwen stress ervaren tijdens de Menopauze. Deze hormonale disbalans zorgt voor stemmingswisselingen, angstaanvallen en depressies. Gezonde oestrogeen/cortisol levels kun je bereiken dmv training, voeding en supplementen (het lichaam voorzien van de vitamines/mineralen) die het lichaam niet zelf aanmaakt of onvoldoende opslaat. Fijn dat er wordt gezocht naar oplossingen voor vrouwen in de Menopauze maar de bovenstaande maatregelen lossen het probleem niet zozeer op. De oplossing ligt in het creëren van een gezonde levensstijl waarbij de vrouw zich moet richten op de hormonale (dis)balans.

 4. Marijke Brouwers op

  Onderzoek naar de 'workability' van vrouwen tijdens de overgang en het resultaat van voorbereiding op deze levensfase binnen bedrijven is van groot belang. Er is uitgebreid onderzoek op dit gebied gedaan door o.a. dr. Oosterhof en Geukes waarvan de resultaten wereldwijd zijn gepubliceerd. Duidelijk bleek dat voorlichting en voorbereiding op deze fase klachten doen verminderen, ziekteverzuim vermindert en dat vrouwen na voorlichting juist beter functioneren op de werkvloer. Kennis en ervaring blijft voor het bedrijf behouden en verbetert de onderlinge (werk)verhouding.
  Mijn ervaring met voorbereidingstrainingen in bedrijven is dat dit naast begrip voor elkaar vooral werknemers in balans en dus minder ziekteverzuim oplevert! Tegen het 40ste jaar zijn veel vrouwen door de jarenlange werkdruk in combinatie met het moederschap uitgeput. Dat de hormoonwisselingen dan al zijn begonnen en dat o.a. de bijnieren, die door jarenlange stress overbelast zijn, de aanmaak van hormonen moeten overnemen (wat vaak de druppel is die de emmer doet overlopen) hebben zij niet in de gaten. Burn out is vaak het geval.
  Ook het limbisch systeem (met o.a. het emotionele geheugen) verandert tijdens de overgangsjaren. Hierdoor kunnen vrouwen het gevoel krijgen in een emotionele rollercoaster te komen. Dat geeft nog meer stress en slapeloze nachten, waarna werknemers gebroken op de werkvloer verschijnen of zich uiteindelijk ziekmelden.

 5. Berthie van Hoek op

  Wij zien in de praktijk de voorbeelden van vrouwen die dit niet wisten en er flink last van hebben gehad. Zie ook:http://www.vanhoekenpartners.nl/carriere-post-2/
  Voor ons is het een vast issue om het hier over te hebben, met mannen en vrouwen, van welke leeftijd dan ook, om begrip te krijgen en (h)erkenning.
  Goed stuk!