Werkgever en collega s aansprakelijk voor val

1

Collega’ s die koffiedrab op de grond niet opruimen zijn, samen met de werkgever, aansprakelijk voor de schade die een collega lijdt als ze over de drab uitglijdt.

De situatie

In een bedrijf ligt ’ s morgens als drie werknemers binnenkomen koffiedrab naast de container. De drab is gelekt uit een van de vuilniszakken die op de container liggen. De werknemers gaan eerst koffiedrinken en daarna de vuilniszakken wegbrengen. Twee collega’ s hebben, naar eigen zeggen, de andere collega gewaarschuwd voor de drab op de grond. Als die collega later terugloopt met een pan in haar handen glijdt ze uit, valt en loopt letsel op.

Het oordeel
In een rechtszaak vordert de werkneemster schadevergoeding. De rechter oordeelt dat de collega’ s onrechtmatig gehandeld hebben jegens de werkneemster.

Collega’ s hebben zorgplicht geschonden
De collega’ s zeggen dat ze de werkneemster hebben gewaarschuwd voor de koffiedrabvlek. Maar de rechter oordeelt dat het niet voldoende is om daar alleen voor te waarschuwen. Het is algemeen bekend dat uitglijden op een tegelvloer letsel kan veroorzaken. De collega’ s hadden er ook rekening mee moeten houden dat de werkneemster tijdens het werk de waarschuwing zou vergeten. Daarnaast sprak ze vrijwel geen Nederlands en hadden de collega’ s er rekening mee moeten houden dat ze de waarschuwing wellicht niet heeft verstaan of begrepen. De ‘gevaarzettende’ situatie heeft ongeveer nog een kwartier na het wegbrengen van de vuilniszakken voortgeduurd terwijl de vlek eenvoudig en snel weggehaald had kunnen worden. Door de situatie zo te laten hebben de collega’ s in strijd met hun zorgplicht gehandeld. De rechter stelt vast dat de collega’ s op grond van een onrechtmatige daad aansprakelijk zijn voor de schade die de werkneemster lijdt door de val. De werkgever is ook aansprakelijk. De schade moet nog worden vastgesteld door een deskundige, daarom wordt de zaak later vervolgd.

 

Gegevens rechtszaak:
ECLI:NL:RBROT:2013:5867 Datum uitspraak: 31 juli 2013

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie