Werken in je pyjama

1

Steeds meer medewerkers werken (wel eens) vanuit huis. Dat is een natuurlijke ontwikkeling, waar de productiviteit niet onder hoeft te lijden. Voorwaarde is wel dat thuiswerkers getraind en begeleid worden en gebruik kunnen maken van de juiste tools.

Fabrieken en kolenmijnen zijn ingeruild voor kantoren en bureaus en nu vindt een verschuiving plaats naar (weer) werken in het eigen huis, zo betoogt manager Alex D’Amore. D’Amore werkt zelf niet op kantoor en verwacht dat ook niet van zijn medewerkers.

Steeds meer thuiswerkmogelijkheden

Thuis is het veilig en comfortabel en dat zorgt voor gelukkige, productieve medewerkers. Steeds meer medewerkers werken vanuit huis. In Nederland bood in 2012 59% van de werkgevers met meer dan 10 medewerkers de mogelijkheid om thuis te werken. Eind 2014 was dit percentage reeds gestegen naar 69. Ruim een derde van de Nederlandse medewerkers maakt regelmatig gebruik van deze mogelijkheid om te telewerken.

Thuiswerkers trainen

Diverse, recente onderzoeken laten zien dat medewerkers steeds meer wennen aan thuiswerken. Tevens wordt in deze studies gesuggereerd dat de productiviteit van thuiswerkers stijgt. Een van de nadelen van thuiswerken is dat geen stevige relatie met collega’s wordt opgebouwd. Aangeraden wordt om thuiswerkers te trainen. Bijvoorbeeld hoe zij moeten omgaan met (hun) tijd, vrijheid en verantwoordelijkheid. Werkgevers moeten verder duidelijke verwachtingen uitspreken en doelstellingen bepalen. Medewerkers mogen vervolgens zelf bepalen hoe zij die doelstellingen bereiken.

Middelen

Voor thuiswerkers zijn er steeds meer middelen beschikbaar om het kantoor ‘in huis’ te halen en om realtime samen te werken met collega’s.

D’Amore zet een aantal van zijn favorieten op een rijtje:

·         Sococo  Het virtuele kantoor waardoor je je omringt waant door je collega’s. Je kunt hen vragen stellen of bijvoorbeeld een dagelijkse lunchmeeting organiseren.

·         Team Password  Voor het delen van wachtwoorden met je collega’s.

·         Slack  Alle teamcommunicatie wordt samengebracht op één plek, is onmiddellijk doorzoekbaar en overal beschikbaar. Een Nederlandse variant van een dergelijk Enterpise Social Network is Speakap.

Het zal wat tijd vergen voordat iedereen gewend is aan telewerken. Maar met wat training en de juiste middelen zullen steeds meer kantoren overbodig worden en files verdwijnen, zo sluit D’Amore af.

Bron: Social Media Explorer

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Vergeet ook de ergonomie van de thuiswerkplek niet. Het hebben van telewerktools is niet voldoende; een goede stoel, bureau, verlichting, kortom alle ARBO-zaken rondom beeldschermwerk, moeten ook thuis goed geregeld zijn.