Wellink: Baan voor het leven? Don’t count on it

6

De tijd dat je een baan voor het leven had behoort tot de verleden tijd, aldus de president van De Nederlandsche Bank. De komende zes tot acht jaar hoeven we geen vette jaren te verwachten.

Nederlanders zullen zich moeten realiseren dat ze in de toekomst vaker van werkgever wisselen en vaker worden ontslagen. Bovendien zullen jongeren meerdere malen een heel nieuw vak aan moeten leren om brood op de plank te krijgen. Dit zegt Nout Wellink, de vertrekkende president van de De Nederlandsche Bank.

Zes tot acht jaar verwachtingen temperen
Hij constateert dat de Nederlandse economie sinds de financiële crisis dramatisch is veranderd, aldus de Telegraaf. “We hebben jarenlang gedacht dat de ’sky the limit’ was. Iedereen liep binnen. Het ging gewoon te goed met de economie. Maar die tijd is voorbij en zal zeker de komende zes à acht jaar niet terugkeren.”

Onberekenbaar
Wellink signaleert bovendien dat de Europese en Nederlandse economie onberekenbaarder geworden is. “Er zullen vaker recessies zijn. Onverwachte tegenslagen. Ook op de arbeidsmarkt. Wat wij nu hier doen kunnen anderen in Azië straks ook. Voor veel beroepen betekent dit dat werknemers veel sneller en vaker van professie en werk moeten wisselen. (…) Nu zien mensen het nog als onrecht dat ze snel hun baan kunnen verliezen, maar uiteindelijk zal het een verworvenheid blijken die zorgt voor een veel lagere werkloosheid. Zekerheden vallen weg. Ook het pensioenakkoord is denk ik nog maar een tussenstap. Maar toch is het de enige weg.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Ik ben benieuwd of de Nederlandsche Bank dan ook de hypotheekregels weer gaat veranderen. Zou toch moeten om de economie op gang te houden. Anders zouden mensen met een tijdelijk contract nog maar heel moeilijk een hypotheek kunnen krijgen. Zouden ze daar over nagedacht hebben?

 2. Heerlijk de deur achter je sluiten wetende dat je zelf veilig zit en aan alle kanten fincancieel gevuld bent! Dan roepen naar de jongere generatie dat je er als babyboomgeneratie een pijnhoop van hebt gemaakt, maar daar zelf geen last van zult hebben! Smerige sadist die Wellink! Goede Middag!

 3. Die Wellink is echt razendsnel met zijn analyses. Wat een open deuren. Bij dat ie oprot. Hoe komen die seniele droeftoeters toch telkens weer aan het woord ?

 4. Dat zal moeilijk worden om als pasafgestudeerde de nodige kennis en ervaring op te doen. Voordat je zover bent, dan moet je weer wat anders zoeken. Ik denk dat het tot de paradox van de Quarterlifecrisis leidt.

 5. Wellink is zelf de grootste oorzaak van alle malaise in Nederland en nu durft hij weer dit te schrijven. Hij heeft geprofiteerd van de politiek, van zijn posities in het bedrijfsleven en ondertussen zijn zakken gevuld, terwijl hij zijn werk niet naar behoren uitvoerde.
  Dus hij weet wel wat er speelt bij de banken, de grote werkgevers en hij zal het blijven stimuleren, de verdere afbraak van onze economie en de toekomst van de jeugd!
  Met een rapportcijfer van nog geen 5, toch de wijsneus uithangen.
  Wanneer gaat het Nederlandse volk eens in verzet komen, of moeten ze eerst alles kwijt zijn en dan te laat in actie gaan komen. Kijk naar landen als Spanje, Ierland en Griekenland, waar de jeugd voor ze gaan werken eigenlijk al kansarm zijn.
  Dit gaat ook komen in Nederland, wanneer we mensen als Wellink niet aanpakken.
  En Wellink heeft een speciale band met de politiek, in sit geval de PVDA, die hem op de positie hebben gezet bij de Nederlandse Bank en in de crisis tijden hem de hand boven het hoofd heeft gehouden. Dankzij dit spel wordt elke baby geboren met een staatsschuld van meer dan ?22.000, dus bedankt partijen voor de afgelopen jaren van jullie falen.

 6. Het mag worden gezegd. Tenminste, vanuit de perceptie van de belastingbetalende burger en klant van de banken. Die banken die Wellink met zijn instituut moest controleren op malversaties. Eerlijk is eerlijlk. Contracten met boeteclausules, geheel gelegaliseerd door o.m. DNB, lees Nout Wellink, hebben er voor gezorgd dat de klant van de bank, links of rechts om, voor miljarden werd uitgekleed.

  Inhaligheid van de banken zorgde ervoor dat zij de wereld in een enorme wereldwijde crisis stortte. Het enige wat Bos deed was op een ernstige wijze het geld van de belastingbetaler, lees hier ook even Klant, gebruiken om banken en verzekeringsinstellingen, overeind te houden.

  De klanten van de banken en de ‘steunende belastingbetaler’ heeft van Bos, nog van de graaiende bankiers, noch van Wellink ook maar ??n maal een oprecht excuus gehoord.

  De belastingbetaler die al die debacles heeft mogen financieren, het gelach heeft mogen betalen heeft gezien dat er een leugenachtige Balkenende naar Ernst & Young vertrok, zakkenvullen. Dat een Bos met een grote leugen toetrad tot de gelederen van de KPMG. Even in de marge, beide organisaties leven het grootste deel op opdrachetn van de overheid. Voor Wellink moet nu ook nog even een fatsoenlijk een exit worden bedacht.

  Wellink kan hier natuurlijk prachtig iets oreren over iets waar hij helemaal geen enkele affiniteit toe bezit. Als het al zo is dat hij kennis en kunde zou kunnen betonen over zijn eigen taakstelling, dan zijn zijn woorden vage retoriek. Dat je namelijk, achteraf bezien, betrapt wordt op erudiete incompetentie en impotentie wil niet zeggen dat je, omdat je nu je eigen baantje dreigt kwijt te raken, een falende overheid bij moet vallen met de stelling,'”Een baan voor het leven? Don’t count on it”.

  Door dit te roepen kijkt een belastingbetaler deze incompetente bankman wezenloos aan met de gedacht,”Waar gaan ze jou parkeren?” Ongetwijfeld met een exorbitant salaris.” Kijk maar naar Eurlings, Balkenende en Bos. Het loont namelijk mede verantwoirdelijk te zjn voor debacles die de klanten van de banken en de belastingbetaler miljarden kosten en dan goed voor jezelf zorgen.

  Heer Wellink, het ga u goed maar wees zo fair, kraam niet van dit soort ongelofelijke en misplaatste retoriek aan. In uw plaats past beschamend stilzwijgen en, mocht u het nog eens op kunnen brengen, een oprecht excuus aan de klant van de Nederlandse banken en de belastingbetaler.

  We weten in elk geval dat dit laatste nooit zal gebeuren.