Welke HR-kansen biedt Slimme Software?

0

Wie een uurtje op het web surft, wordt overspoeld met claims over alle taken die computers van ons kunnen overnemen. Een van de nieuwe ontwikkelingen daarin is Slimme Software. Hieronder vind je een paar mogelijke ontwikkelingen van Slimme Software die gevolgen hebben voor HR.

Slimme Software wordt tot dusver vooral gebruikt voor consumentenproducten, en nog niet echt binnen bedrijven. De reden daarvoor is dat Slimme Software pas lekker werkt wanneer je veel data tot je beschikking hebt waaruit je patronen kunt afleiden. Veel bedrijven hebben inmiddels wel grote datasets van hun klanten, maar nog niet van zichzelf. Deep learning kan immers pas met grote hoeveelheden data, en dat is een stap die we nu pas langzamerhand aan het zetten zijn binnen organisaties.

Wanneer het zo ver is, kan Slimme Software HR op drie manieren veranderen.

 1. Voorspellingen
  Slimme Software kan voorspellingen gaan doen, vooral als het gaat om recruitment en de ontwikkeling van je beste medewerkers. Wat dit nu nog lastig maakt is dat menselijk gedrag extreem gecompliceerd is (denk aan humor en sarcasme), waardoor het voor computers nog moeilijk is om gedrag en persoonlijkheid in algoritmes te vangen om betere voorspellingen te doen. Maar computers zijn steeds beter in staat om taal te vangen en onder te brengen in categorieën. Hierdoor kunnen datasets groeien, en kunnen we in de toekomst betere voorspellingen over mensen doen door hun (gesproken) taal te analyseren.
 2. Automatiseren van workflow
  Daarnaast kan Slimme Software grote invloed hebben op het automatiseren van de workflow. In het verleden moesten mensen werkprocessen invoeren in de computer, zodat die het kon begrijpen. En werd het iets complexer, dan moest ook de computer opgeven. Dat kan nu omgedraaid worden.
  Stel dat je een sollicitatiegesprek moet plannen, waarbij vier andere collega’s aanwezig zijn. De praktijk leert dat in vier agenda’s van drukke mensen maar moeilijk een gemeenschappelijk gaatje te vinden is. Maar nu zijn computers zo ver dat als je ze maar genoeg agenda’s geeft om te analyseren (en daaruit het gemeenschappelijke te halen) ze met gemak een tijdstip kunnen vinden waarop iedereen kan. Verwacht nog geen strategische HR-keuzes, maar computers kunnen steeds meer taken van ons overnemen. Wat HR óf overbodig maakt, óf vrij voor het hogere werk.
 3. Massa-personalisatie
  Klinkt tegenstrijdig, nietwaar? Maar met Slimme Software is het wel degelijk mogelijk.
  Stel je eens voor dat je voor elke werknemer een persoonlijke coach zou moeten inhuren. Dat zou heel fijn, maar ook onbetaalbaar zijn. En software is nog niet flexibel genoeg om een training op maat voor elk individu te maken. Maar wanneer Slimme Software in opkomst komt, dan kunnen mensen massaal training op maat krijgen. Niet van een mens, maar van een computer. Die daar trouwens steeds beter in wordt naarmate hij meer mensen kan trainen.
  Sterker nog: in de toekomst hoef je alleen maar een opdracht aan de computer te geven, en hij zal dan zélf (op basis van big data) een manier vinden om zo snel mogelijk te leren hoe hij het zal moeten uitvoeren. Op deze manier wordt het steeds makkelijker om organisaties te maken waar (ook door mensen) continu geleerd wordt.

Bron: Recruiter.com

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

Reageer